KADINLARIN CAN GÜVENLİĞİ VE HAKLARI İÇİN ORTAK BİR ZEMİNDE HAREKET ETMELİYİZ

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 8, 2021 / 07:59

PERVİN BULDAN: AKP hükümetinin kadına bakış açısı ortadayken, sadece vitrin amaçlı, seçim dönemlerinde belli bir sayıda kadını parlamentoya sokan ve karar mekanizmalarında kadına fazla yer vermeyen bir partinin anlayışı ülkede olduğu sürece, kadın hakları meselesi bütün kadınların birlikte vereceği mücadeleyle çözülebilir.
ÇİĞDEM ANAD: Siyasi çizginiz farklı olsa da sadece kadın hakları ve çocuk hakları konusunda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile işbirliği yapmanız mümkün olabilir mi?
PERVİN BULDAN: Aslında mümkün olmalı. Sadece genel başkanlar düzeyinde değil, parlamentoda diğer siyasi partilerin kadın milletvekilleri biraraya gelebilmeli. Hiç bir parti ayrımı yapmadan söylüyorum. Her gün kadınlar katlediliyor, kadınlara yönelik çok yoğun baskı var, tecavüz var, taciz var. Buna karşı bütün kadın milletvekilleri biraraya gelmeli. Fakat ne yazık ki bulundukları partinin çizgisi, anlayışı biraraya gelebilmemizi önlüyor. Bu çok üzücü. Kadın meselesi, siyaset üstü bir meseledir. Kadın ve çocuk meselesi, bütün meselelerin üzerinde olan bir konudur.
ERKEN YAŞTA KIZ ÇOCUKLARININ EVLENDİRİLMESİNE KARŞI İKTİDAR BİR ŞEY YAPMIYOR
ÇİĞDEM ANAD: 18 yaşının altında evlendirilen kız çocuklarının oranı yüzde 32. Çocuk yaşta evliliklerin önü nasıl kesilecek?
PERVİN BULDAN: Kız çocuklarının okutulması, erken yaşta evlendirilmemesi için HDP kadın meclislerimiz aracılığıyla ailelerle bağlantı kuruyoruz. İktidarın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın buna karşı yapacağı çok şey var, ama yapmıyorlar. Mevcut iktidarın kadını daha çok eve hapseden, kadını bir obje, bir meta gören anlayışı devam ediyor.
ÇİĞDEM ANAD: AKP kadın haklarını korumaya yönelik İstanbul Sözleşmesini imzaladı. Diğer partiler de onaylıyor, ama bazı tarikatlar bu sözleşmeye büyük tepki gösteriyor. Sözleşmeye karşı TBMM’de, milletvekillerinin odalarına kadar bir kitapçık dağıtılıyor ve İstanbul Sözleşmesi, “Türk milletine doğrultulmuş bir suikast silahıdır” yazıyor. Aile Bakanlığı için bile ” feministlerin bakanlığıdır” yazıyor. Bu kitapçığı TBMM’de dağıtanlar kimler, hangi gruplar? Onlara neden engel olunamıyor?
SÖZLEŞMEYE KARŞI KİTAPÇIĞI DAĞITANLARLA AKP ZİHNİYETİ AYNIDIR
PERVİN BULDAN: Bu kitapçığın AKP’nin onayı olmadan TBMM’de dağıtılması söz konusu olamaz. AKP bu sözleşmenin altına imza atmış olsa bile bu sözleşmeye karşı bir yerde duruyor. Sözleşmeyi feshetme noktasına kadar gelen açıklamalar yaptılar. Bu kitapçığı dağıtanlarla AKP zihniyeti aynıdır. Ayrıca bugün hiçbir şeyin cumhurbaşkanının bilgisi dışında yapıldığına inanmıyorum.
ÇİĞDEM ANAD: Cezaevlerindeki özellikle kadın mahkumlardan çıplak aramaya dair şikayetler aldığınızı söylüyorsunuz. Çıplak aramanın sistematik ve keyfi yapıldığını mı iddia ediyorsunuz?
PERVİN BULDAN: Cezaevlerinde, görüşlerde, hastaneye getirilip götürülürken çıplak arama yapıldığına dair çok sayıda mektup alıyoruz. Bunun yanında koğuşlarına, banyolarına bile kamera yerleştirilen kadınlar var. Gece yarısı koğuşlarına baskın düzenleniyor, yazdıklarına, notlarına, mektuplarına el konuluyor. Bu bütün cezaevlerinde yaşanan en büyük insan hakları ihlallerinden biridir, bir suçtur.

Çiğdem Anad

Hülya Çiğdem Anad İbrahimhakkıoğlu 2 Ekim 1962’de Ankara’da doğdu. Londra’da Southwark College’de okudu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden mezun oldu.

ZİRAATI DEĞİL GAZETECİLİĞİ SEÇTİ
Tercihini ziraattan yana değil de medya alanında kullandı. Televizyonculuk kariyerine 1987 yılında TRT’de haber dairesi muhabiri olarak başladı.1990’a kadar “Haber” adlı yarışma programının yapımcılığını, “Profil” adlı biyografik programın ve “Gün Başlıyor” adlı haber programın yapım yardımcılığını, “Ekonomi” adlı programın yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendi.

TRT’den Star TV’ye muhabir olarak transfer oldu. Atv’de 1991 – 1993 yılları arasında “32. Gün” programının muhabiri oldu. Yine Atv’de 1993-1997 yılları arasında “Son Durak” programının yapımcısı ve sunucusu oldu.

NTV’DEN CNN TÜRK’E GEÇTİ
Star TV’den NTV’ye transfer olduktan sonra “Evet-Hayır” adlı programı sundu. Kariyerine CNN Türk’ü ekledi ve burada 9 yıl çalıştı. CNN Türk’te 1998-2006 yılları arasında haber koordinatörlüğü ve sunuculuk yaptı. “Ajans” ana haber bültenini uzun süre sundu.

2007 yılında istifa ederek tekrar NTV’ye döndü. Burada da “Haydi Gel Bizimle Ol” adlı sohbet programını, 2009 yılında da “10 Kadın” programını sundu. Son olarak çalıştığı NTV’den yine ayrılmak zorunda kaldı.

CHP’DEN ADAY ADAYI OLDU
Gazeteci Anad, 7 Haziran seçimlerinde Şişli, Beşiktaş ve Beyoğlu ilçelerinin de içinde bulunduğu İstanbul 2. bölgeden CHP milletvekilliği aday adayı oldu.

KİTAPLARI
-Aklım Nereye Gidiyor Ellerim Nereye

-Hayat Geçiyor Sen Neredesin

BELGESELLERİ
-Arjantin (Kayıplar Ülkesi),

-Venezüella (Amerika’ya Başkaldıran Ülke) Yok Bilgileri Paylaşan Kardeşlik Var

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top