Kahramanların kare kare koronavirüs mücadelesi

Kahramanların kare kare  koronavirüs mücadelesi
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden bu yana yoğun mesai harcayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan prosedürü, tedavi sürecini ve salgınla mücadele...

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinden bu yana yoğun mesai harcayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde uygulanan prosedürü, tedavi sürecini ve salgınla mücadele kapsamında özverili ve fedakarca hizmet veren sağlık çalışanlarının bir gününü görüntülendi.

Yoğun bakım ünitesi dahil 700 yatak kapasiteli hastanenin yüzde 85’e yakını Kovid-19 tanısı alanların tedavisi için ayrıldı. Acil servise başvuran kişilerin triyaj alanında ateş, öksürük, solunum güçlüğü ya da göğüs ve sırt ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu bulgularının olup olmadığı öğreniliyor.

Bu süreçte doktor, hemşire ve hasta bakıcılar, olası bulaş riskine karşı N95, FPP2 ya da FPP3 maske, gözlük, siperlik, eldiven ve koruyucu önlükle tedbirlerini alarak, yakınlarının refakat edemediği hastalara ailelerinin yokluğunu hissetmemeleri ve sağlıklı günlerine dönmeleri arzusuyla hizmet ediyor.

Yoğun bakım servisinde kendi ihtiyacını karşılayamayan hastaların ağız ve vücut temizliklerinin yanı sıra yatak bakımlarını da sağlayan ve her hastaya aynı şefkatle yaklaşan hemşireler, işitme engelli bir hastayla da kağıda büyük puntoyla yazdıkları cümlelerle iletişim kuruyor.

Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Merve Çakar yoğun bakımdaki hastaların günlük bakımlarını, beslenmelerini, tedavilerini yaptıklarını anlattı. Çakar, “Kendileri ihtiyaçlarını göremedikleri için ve bazı hastalarımızı uyuttuğumuz için ağız ve vücut bakımlarını da yapıyoruz. Yatak bakımı veriyoruz “ diye konuştu.

SBÜ Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Mesut Sönmez, marttan nisanın ortasına kadar çok yoğun bir süreç geçirdiklerini anlattı. Sönmez, 66-67 bin civarında kişinin Kovid-19 şüphesiyle geldiğini söyleyerek, “Hastaların 2 bin 700’ü yatarak tedavi oldu. Çok şükür ki 2 haftadır bu tempo azaldı” dedi.

Hastanede Kovid-19’a yakalanan sağlıkçıların durumuna ilişkin bilgi veren Sönmez, “130’un üzerindeki çalışanımız virüse yakalandı. Bunlardan 40 civarındaki meslektaşımız ve sağlık çalışanımız hastalığı yendi, şu an görev başındalar. Bir sağlık çalışanımızı bu aşamada kaybettik. O bizi çok derinden üzen ve etkileyen bir olaydı” diye konuştu.