Kaldırıldı demeye mollaların dili varmıyor

Kaldırıldı demeye mollaların dili varmıyor
İran’da İslami kıyafet yönetmeliğini uygulamakla görevli ahlak polisinin kapatılıp kapatılmadığı konusundaki belirsizlik sürüyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan, soru karşısında ahlak polisinin lağvedildiği...

İran’da İslami kıyafet yönetmeliğini uygulamakla görevli ahlak polisinin kapatılıp kapatılmadığı konusundaki belirsizlik sürüyor. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan, soru karşısında ahlak polisinin lağvedildiği haberlerini ne doğruladı ne de yalanladı.

Başsavcı Muhammed Cafer Montazeri, geçen pazar günü bir etkinlikte yaptığı konuşmada ahlak polisinin lağvedildiğini söylemişti.

“Ahlak polisi” olarak da bilinen İrşat Devriyeleri, polis gücünün bir parçası ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak görev yapıyor. BBC ve başka yabancı medya kuruluşlarının başsavcının açıklamalarını yayımlamasından sonra devlet denetimindeki yayın organlarında aksi yönde haberler yer aldı.

Muhafazakar çizgideki Öğrenci Haber Ağı (SNN) de “yanlış manşetler”e gönderme yaparak ‘’İran’da başörtüsünün hâlâ zorunlu olduğunu’’ duyurdu. Fakat reform yanlısı Şark gazetesi Tahran polis gücünün ahlak polisinin tasfiye edilip edilmediğiyle ilgili soruları “geçiştirdiğini” yazdı.

HÜKÜMET NE DOĞRULUYOR NE DE YALANLIYOR
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Amir Abdullahyan’a da Sırbistan ziyareti sırasında bu soru soruldu. Abdullahyan, bu haberleri ne doğruladı ne de yalanladı ve “Her şey demokrasi ve özgürlük çerçevesinde ilerliyor” demekle yetindi.

Doğrulanması halinde  ahlak polisinin lağvedilmesi protestoculara verilmiş bir taviz olacak. Ancak bunun protestoları durdurmayabileceği belirtiliyor. İranlı bir kadın BBC’ye ‘’Hükümetin ahlak polisini kapatması gösterilerin sona ereceği anlamına gelmiyor. ‹Hükümetin başörtüsü kişisel tercihtir’ demesi bile yeterli değil. Toplumun her kesimi haklarını geri istiyor’’ dedi.

Başka bir kadın ise “Bizim için artık başörtüsü bir mesele değil. Zaten 70 gündür dışarı başörtüsüz çıkıyoruz. Şu anda bir devrim yaşanıyor. Devrimi başörtüsü başlattı ve diktatörün ölümü ve rejim değişikliğinden azını kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı.