“Kanal İstanbul’da ısrar, İstanbul’un intiharı olur”

“Kanal İstanbul’da ısrar, İstanbul’un intiharı olur”
7 Ağustos depreminin 21. yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul’un depreme hazır olmadığını vurgularken, Kanal İstanbul’un deprem açısından intihar anlamına geldiğini...

7 Ağustos depreminin 21. yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul’un depreme hazır olmadığını vurgularken, Kanal İstanbul’un deprem açısından intihar anlamına geldiğini açıkladı.


İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nuster Suna, İstanbul’un yapı stokunun en az yüzde 50’sinin güvenli olmadığını belirtti ve son dönemde peş peşe kendiliğinden çöken binaları örnek gösterdi. İBB’nin 39 ilçedeki yapı stokuyla ilgili hazırladığı rapordan da örnekler veren Oda Başkanı Suna İstanbul’un depreme hazırlanması için ulusal seferberlik ilan edilmesi gerektiğini söyledi.

Kanal projesinin İstanbul için yol açtığı tehlikeye de işaret eden Suna, projenin deprem açısından İstanbul’un intiharı anlamına geldiğini vurguladı.

Oda Başkanı Suna, Kanal İstanbul’dan bir an önce vazgeçilerek vazgeçilerek, proje için ayrılan bütçenin İstanbul’un depreme hazırlanması için kullanılması çağrısı yaptı. “ İstanbul harap olmadan önlem alın. Yoksa olası bir facianın vebali üzerinizde olacaktır” diyen Suna, bütün öneri ve uygulamaların siyasi iktidarlar tarafından ya engellendiğini ya da yok sayıldığını kaydetti. Suna, sağlıklı zemin etüdü, zemine uygun tasarım, eksiksiz yapı denetim sistemi gerçekleştirildiği takdirde, İstanbul’un makus talihinin değiştirilebileceğinin altını çizdi.