Kansas’ta kürtaj yasal hak olarak kalacak

Kansas’ta kürtaj yasal hak olarak kalacak
ABD’nin muhafazakar Kansas eyaletinde yapılan referandumda oyların çoğunluğunun kürtaja erişim hakkının korunması yönünde çıkması, “kadının tercih hakkını” savunan gruplar ve genel olarak Demokratlar açısından büyük...

ABD’nin muhafazakar Kansas eyaletinde yapılan referandumda oyların çoğunluğunun kürtaja erişim hakkının korunması yönünde çıkması, “kadının tercih hakkını” savunan gruplar ve genel olarak Demokratlar açısından büyük bir zafer oldu.

Katılımın beklenenin çok üzerinde olduğu referandumda Kansaslı seçmenlerin büyük çoğunluğu eyalet anayasasında kürtajı yasal bir hak-seçenek olmaktan çıkaran bir değişiklik yapılmasını reddetti.

Referandum, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin tek tek eyaletlere kürtajı yasaklama imkanı veren kararından sonra bu konudaki ilk kamuoyu yoklaması mahiyetinde. Eğer referandum sonucu ters yönde çıksaydı Kansas Eyalet Meclisi’nde kürtajı sınırlama ya da yasaklama yönünde adımlar atılabilecekti.

ABD Yüksek Mahkemesi iki ay önce, kürtaja ulusal düzeyde yasallık kazandıran ve tek tek eyaletlerin yasaklama getirmesini engelleyen 1973 tarihli “Roe ve Wade” kararını iptal ettikten sonra ilk adımı Kansas eyaleti attı ve konuyu referanduma sundu.

Sandık çıkış yoklamaları ve ilk sonuçlar üzerinden yapılan tahminlere göre Kansaslı seçmenin yüzde 60’dan fazlası kadınların kürtaj seçeneğine sahip olma hakkının korunmasından yana oy kullandı.

Kansas, daha iki yıl önceki seçimlerde Donald Trump’ın yüzde 15 farkla kazandığı, Cumhuriyetçi, muhafazakar bir eyalet. Fakat konu kürtaj hakkının kısıtlanmasa ya da yasaklanması olduğunda ezici bir çoğunlukla ‘hayır’ demiş oldu.