Kar İstanbul’u esir aldı, İstanbul Havalimanı kar altında

Kar İstanbul’u esir aldı, İstanbul Havalimanı kar altında
Kar yağışı İstanbul’da hayatı felç etti. İstanbul’a karadan girişler durduruldu. Hava şartları nedeniyle THY, İstanbul Havalimanı uçuşlarını askıya aldı. Havalimanındaki bir kargo terminalinin çatısı çöktü.Başta...

Kar yağışı İstanbul’da hayatı felç etti. İstanbul’a karadan girişler durduruldu. Hava şartları nedeniyle THY, İstanbul Havalimanı uçuşlarını askıya aldı. Havalimanındaki bir kargo terminalinin çatısı çöktü.

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanında kar yağışı ve olumsuz hava koşulları etkili olurken İstanbul’da Trakya yönünden gelen araçların kente girişi durduruldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlardan meteorolojik uyarıları takip ederek zorunlu olmadıkça yola çıkmamalarını istedi.

CUMA GÜNÜNE KADAR ETKİLİ OLACAK
Kar yağışının cuma gününe kadar aralıklarla etkili olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden, Marmara’nın güney ve doğusu, Malatya ve Adıyaman çevreleri ile Konya, Karaman, Gaziantep ve Kilis için kuvvetli kar yağışı uyarısı yapıldı.

Akşam saatlerinde kar yağışının yoğunlaştığı İstanbul’da şu önlemler alındı:
-İkinci bir duyuruya kadar Trakya istikametinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların kente girişine izin verilmeyecek.
· AVM’ler yoğun kar yağışı nedeniyle saat 19.30’da kapatılacak.
· Kamu kurum ve kuruluşlarında mesai 15.30’da sona erdi.
· Esenler, Harem ve tüm cep otogarlarındaki çıkışlar bu sabah saat 08.00’e kadar durduruldu.
· Yoğun kar yağışı yüzünden kargo terminalinde çökme olan İstanbul Havalimanı’ndaki uçuşlar da durduruldu.
· Metro seferleri saat 02.00’ye kadar, Marmaray da sabaha kadar uzatıldı.
· Zorunlu hizmetlerin yürütülmesi ve asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla; güvenlik, sağlık ve ulaşım hizmetleri dışında kamuda görevli memur, işçi ve diğer personel 25 Ocak 2022 Salı günü tam gün idari izinli sayılacak. İl genelinde hizmet veren tüm kreş ve gündüz bakımevleri 25 Ocak Salı günü tatil edildi.
· İstanbul Barosu Başkanı avukat Mehmet Durakoğlu, İstanbul’da bugün (25 Ocak) gerçekleşecek duruşmaların ertelendiğini duyurdu.

Bazı ilçelerde kar kalınlığı 85 santimetreyi buldu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB), Başkanı Ekrem İmamoğlu Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) yoğun kar yağışıyla ilgili çalışmaları takip etti. Yağan karı ‘’afet yağışı’’ olarak niteleyen İmamoğlu, bazı bölgelerde kar kalınlığının bir metreye yaklaştığını aktardı: ‘’Arnavutköy, Başakşehir, Sultangazi gibi noktalarda kırsala gittikçe 80-85 santim gibi kar yüksekliklerini ölçerek bize ulaştırdı. Güneydeki ilçelerimizde 50-60 santimetrelere iniyor. Kent merkezinde de 35-40-50 santimetrenin altında pek fazla yer ölçemiyoruz.”

‘TAMAMEN DURMUŞ YOLLAR VAR’
Verilere göre yağışın hafifleyeceğini dile getiren Ekrem İmamoğlu, şöyle konuştu: “Sokak canlılarını unutmadık ama bir afet gibi yağan kar esnasında tabii ki bunlara çözüm bulma şansımız oldukça güç. Birçok yol var kapalı olan. Ekrandan takip ettiğimiz, yavaş işleyen, tamamen durmuş yollar var. Çok zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmak için her dakika yoğun bir çaba içerisinde olacağız.”

Yolda kalan vatandaşlara kumanya dağıtımı yaptıklarını ifade eden İmamoğlu, ayrıca otogarda bulunan vatandaşları da konaklatmak için çalışma yürütüldüğünü söyledi, “Lütfen acil bir durum olmadıkça evinizden çıkmayın, aracınızı kullanmayın. Bu saatten sonra asla yoğunluğa katılmayın” uyarısında bulundu.

TEM’den evlerine yürüyerek gittiler

Yoğun kar yağışı ve tipinin görüş mesafesini iyice düşürmesiyle, Avcılar, Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçeşehir yönündeki sürücüler araçlarıyla kara yollarında ilerlemekte güçlük çektiler. TEM Otoyolu ve yan yollarında bazı vatandaşların araçlardan inerek yürüdükleri görüldü. Vatandaşlar, yaşadıkları bu zor anları da sosyal medyadan paylaştı.

Uzun kuyruklar oluştu, metroya akın oldu

İstanbul’da kar yağışı ve fırtına, trafik akışını olumsuz etkiledi. Hava ve kara ulaşımında aksamalar yaşanırken, yurttaşlar metrolara akın etti. Araçlarıyla çıkmayıp, toplu ulaşım araçlarını tercih edenler, istasyon ve duraklarda aşırı yoğunluk oluşturdu. Karla kaplanan E-5 Kara yolunda uzun araç kuyrukları oluştu. İşten evlerine gitmek için servise binen yurttaşlar da araçlardan inerek yola yaya olarak devam etti. Öte yandan Haramidere - Beylikdüzü - Büyükçekmece arasında E-5 Karayolu trafiğe kapandı.

İstanbul Havalimanı'ndan gerçekleşmesi planlanan seferler iptal edilince yolcular bilet değişikliği için, bilet satış ofislerinin önünde kuyruk oluşturdular. Yolcular, şehir içi ulaşımın da durması nedeniyle havalimanında konaklamak zorunda kaldı.

İstanbul'a araç girişleri durduruldu

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Trakya istikametinden İstanbul yönüne seyahat eden araçların ilimize girişine yoğun kar yağışı nedeniyle izin verilmeyecektir” açıklamasını yaptı. Kocaeli ve Sakarya›dan olumsuz hava koşulları nedeniyle İstanbul istikametine araç trafiği durdurulmuştu. Tırlar hariç olmak üzere yol trafiğe açıldı. Ayrıca Bursa›dan İstanbul yönüne giden araçların geçişine izin verilmeyeceği bildirildi.

30 araç birbirine girdi

Kuzey Marmara Otoyolu Yassıören kavşağında yaklaşık 30 aracın karıştığı zincirleme kaza meydana geldi. İstanbul Havalimanı istikametindeki kazada, ölen ya da yaralanan olmazken, yol tamamen trafiğe kapatıldı. Her iki yönde de kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Bölgede yoğun kar yağışı ve tipi devam ederken, yolda mahsur kalan vatandaşlar tepki gösterdi.

Yolda kalan bir kişi, “Hadımköy’den çıkıp İstanbul Havalimanı yönüne gidecektik. Bu sapağı döner dönmez mahsur kaldık zincirleme trafik kazası oldu. Hiçbir şekilde ilerleyemiyoruz. Herhangi bir bilgi veren de yok. Kaldık yani burada aç susuz bakalım ne zaman çıkarız” dedi.

İstanbul Havalimanı felaketi yaşattı

İstanbul›da etkili olan şiddetli kar yağışı nedeniyle havacılık operasyonları durduruldu. İstanbul Havalimanı›ndaki THY›ye ait kargo binasının çatısı biriken kar nedeniyle çöktü. Yaşanan olayda 1 kişi kaçarken enkaz altında kaldı. Sağlık durumunun ise THY tarafından yapılan açıklamada iyi olduğu belirtildi. Uçuşlar önce sabaha karşı 04.00’a kadar durduruldu, ardından bugün 13.00’a kadar uzatıldı.

Seferleri iptal olan yolcular bilet değişikliği için, bilet satış ofislerinin önünde kuyruk oluşturdular. Yolcular, şehir içi ulaşımın da durması nedeniyle havalimanında kalmak zorunda kaldı.

Havalimanında mahsur kalan yolculara uyumaları için karton kutu dağıtıldı. Kutuları almak için birbiriyle yarışan yolculardan bazıları duruma tepki gösterdi. Sosyal medya mesajlarında metrosu olan Atatürk Havalimanı’nı hatırlatıldı.
İstanbul Havalimanı, Karadeniz kıyısı Arnavutköy ilçesinde yer alırken konumu açısından inşasından bu yana eleştiriliyor.

Dünyanın en iyi havalimanında uçağın içinde 9 saat mahsur kaldılar

İstanbul Havalimanı’ndan dün yapılması planlanan bir uçuş kar yağışı sebebiyle iptal edildi. İptal kararı, uçak aprondan piste doğru ilerlerken alındı. Kabus bu noktada başladı. Tamamen dolu uçağın yolcuları 9 saat boyunca uçağın içinde kurtarılmayı bekledi.

KRT’de yayınlanan “Sen Ne Dersin?” yayınına telefonla bağlanan Cem Uçak isimli vatandaş aprondan piste doğru kısa bir mesafe ilerleyen uçağın içinde 9 saattir beklediklerini söyledi. Cem Uçak, İstanbul Havalimanı’ndan Londra’ya hareket etmesi gereken uçağın tamamen dolu olduğunu söyledi. Yetkililerin “Uçak kar dolayısıyla park alanına geri dönemiyor, yine kar sebebiyle otobüsler sizi terminale götürmek üzere buraya gelemiyor. Dolayısıyla bir şey yapamıyoruz” dediğini aktaran Uçak, 9 saatin sonunda 2 adet küçük kar küreme aracının geldiğini söyledi. Uçak, “Yemek falanda vermediler. Kuru ekmek veriyorlar” dedi.

Erdoğan talimat verdi Soylu ve Karaismailoğlu İstanbul’a geliyor

İstanbul›da etkili olan yoğun kar yağışının ardından hükümet harekete geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan›ın talimatı üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Yunus Sezer yoğun kar yağışının yaşandığı İstanbul’a gidecek. Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanı Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ile AFAD Başkanı Sezer, İstanbul’a hareket etti.