Kara göründü deniz durulmadı

Kara göründü  deniz durulmadı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs pandemisine ilişkin açıklamalarda bulundu. 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecinin başladığını vurgulayan Koca, tedbirlerin alınmaması...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından koronavirüs pandemisine ilişkin açıklamalarda bulundu. 1 Haziran’dan itibaren normalleşme sürecinin başladığını vurgulayan Koca, tedbirlerin alınmaması durumunda başa dönülebileceği uyarısında bulundu, “İkinci dalga beklemiyoruz. Bunda kontrollü sosyal hayatı uygulamaya geçirmemizin rolü büyük” ifadelerini kullandı. Koca’nın açıklamalarından önemli bölümler şöyle;
TEDBİRLER ÖNEMLİ
“Salgınla 6 Mayıs’ta yaptığımız konuşmada salgınla mücadelede 1. dönemimize girdiğimizi dile getirmiştik. Bu süreçten sonra 2. döneme girdik. Tedbirsiz davranmak tehdidin ortadan kalktığını varsaymaktır. Ülkemiz bu süreci az hasarla aşan nadir bir ülkedir, şartlardan az etkilenmiştir. Tedbirlere uymanın muntazam bir şekilde sürdürmek bu bakımdan da büyüktür. Tedbirlere uymak, sağlığımızı güvenceye almak, önünü kesmekle kalmıyor. Maske ve 1,5 metre mesafe, birlikte uyulması gereken tedbirlerdir. İkisinden biri tek başına koruyucu olmayabilir.”
“Bugünlerin kendine özgü zorlukları şu üç zorluktur. Birinci zorluk, salgının sona erdiği inancıdır. Mücadelemizde karşılaşacağımız ikinci zorluk, tedavide elde ettiğimiz başarıya güvenerek hastalığın ciddiyetinin unutulmasıdır. Bize zorluk çıkaracak üçüncü husus, risk grubunda olanların tedbirleri gevşetmesidir. Bu üç zorluk bugünlerin sınavıdır. Bu sınavda başarılı olmalıyız. Normal şartlara dönmediğimizi ancak planlı bir şekilde normal şartlara dönmeye çalıştığımızı unutmamalıyız.”
‘YASAK ÖNERMEDİK’
“Sokağa çıkma kısıtlaması daha çok en son 15 ilimizde gerçekleşmişti. İllerdeki geçişlerin kısıtlandığı bir durumdu. Önümüzdeki dönemde hafta sonu ile ilgili genel bir düşünce yok. İl bazında, vakaların yayılımında değişiklik olursa her zaman karar almak mümkün olabilir. Bilim Kurulu’nda böyle bir önerisi oldu. Gerektiğinde iller bazında gündeme her zaman gelebilir. 65 yaş üstü ve gençlerimizle ilgili, en çok fedakârlık gösteren onlar oldu. Önümüzdeki hafta netleşmiş olur. Büyüklerimizin ve gençlerimizin fedakârlığına son vermek, 53 milyon kişinin tedbirlere uymasıyla doğru orantılıdır.”
AŞI VE İLAÇ
Aşı konusunda bir çağrıya biz TUSEP olarak da çıkmıştır. Türkiye’de toplam 22 üniversite ve merkezin çalışması var. Hayvan deneyi çalışmasına gelen 4 merkezimiz var. Mevkidaşımla görüştüğümde, aşı çalışmalarının özellikle hayvan çalışmalarının sonuna doğru geldiğini, insan çalışması ve klinik çalışması önemli. Bunu başka bir ülkede de yapmak gerekiyor. Bu anlamda hem onların geliştirdiği çalışmaların hem bizim geliştirdiğimiz çalışmaların birlikte yapılmasını kararlaştırdık. Yarın 2. görüşme yapılacak.”

Son 24 saatte 52 bin 300 test

Bakan Koca, Türkiye’de son 24 saatte 867 kişiye Kovid-19 tanısı konulduğunu, 24 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam vaka sayısının 166 bin 422, can kaybının 4 bin 609 olduğunu, 931 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısının 130 bin 852’ye ulaştığını bildirdi. Toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı 612, solunum cihazına bağlı hasta sayısı 261, iyileşen hasta sayısı da 130 bin 852 oldu.

En güvenilen kaynak bakan koca oldu

Selçuk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, Kovid-19 sürecinde kullanıcıların sosyal medya ve diğer bilgilenme araçlarını ne düzeyde kullandıkları tespit edildi. Buna göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, en güvenilir bilgi kaynakları arasında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada ise Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesi yer aldı.

Hidroksiklorokin ilacını kullanıyoruz

Bakan Koca, Kovid-19 tedavisinde sıtma ilacı Hidroksiklorokin kullanımına dünyadan farklı olarak erken dönemde başlandığını ve faydasının görüldüğünü, kullanmaya devam edileceğini bildirerek şunları kaydetti: “Biz bu ilacı daha doğrusu dünya 20 yıla yakın bu ilacı iyi biliyoruz. Daha önce sıtmada kullanılan ama 15 yıldan bu yana romatizmal hastalıkta kullanıldığını bildiğimiz ilaç. Biz dünyadan farklı olarak bu ilacı farklı ve erken kullandık. Dünyada daha çok bu ilacı geç vakalarda, yoğun bakım hastalarında kullandılar. Biz ise o dönemde bu ilacın faydasının olmadığını, çok erken dönemde başlamasının gerekliliğini düşünerek başladık. Bunun da faydasını gördük. Her geçen gün vaka sayımızın azalması, ağırlıklı burada uyguladığımız tedavi yaklaşımlardan bir tanesi olan bu ilaca bağlı. Sadece bu ilaç değil, bu ilaç da bunlardan bir tanesiydi. Şu anda da kullanmaya devam ediyoruz.”

AVMDE 3 SAATTEN UZUN KALMAYIN

Bakan Koca son günlerde ortaya çıkan AVM manzaralarına da dikkat çekti, “AVM gibi kalabalık ortamlara gittiğinizde lütfen 3 saatten fazla kalmayın” uyarısında bulunarak şu ifadeleri kullandı: “Restoranlarda 2-3 kişi oturmamalıyız, otobüslerde maskelerimizi takmış olmalıyız. Pazar yerine gideceksek en sakin ortamı tercih etmeliyiz. Normalleşme süreci eski alışkanlıklarımıza dönüş değildir. Tedbirlere uymazsak başa dönebiliriz.”