KARA: ZOR GÜNLER İÇİN SON MERMİ

KARA: ZOR GÜNLER İÇİN SON MERMİ
Merkez Bankası’nın eski yöneticisi Prof. Dr. Hakan Kara Türk Lirası’na destek için yolda olan enflasyon korumalı tahvilin çıkması durumunda bu enstrümana talebin olabileceğini belirterek, “Çünkü insanlar enflasyona karşı...

Merkez Bankası’nın eski yöneticisi Prof. Dr. Hakan Kara Türk Lirası’na destek için yolda olan enflasyon korumalı tahvilin çıkması durumunda bu enstrümana talebin olabileceğini belirterek, “Çünkü insanlar enflasyona karşı kendilerini korumak istiyorlar ve tek bir ürün yok ortada. Dolayısıyla talep olacaktır” dedi.

Tahvilin çıkması durumunda ilk planda bankalardan mevduat çıkışı olacağını söyleyen Kara, “Bankalar arası rekabetten dolayı mevduat faizi yükselecek. Mevduat faizi yükselirse kredi faizleri çıkacak ve genel olarak bir sıkılaşma ortaya çıkacak. Sonuçta da bu büyümeyi yavaşlatacak. Dolayısıyla bence bu tür bir sıkılaşma etkisi tercih edilmediği için enflasyona endeksli tahvilden şimdilik vazgeçildi” diye konuştu.

Tahvilin daha zor günler için saklanıyor olabileceği ihtimaline işaret eden Kara, “Şu anda son mermi gibi. Son güçlü mermi kullanabilecek. Daha zor günler için saklanıyor olabilir” ifadelerini kullandı. Şu anda ekonomide bir soğuma istenmediğini dile getiren Kara, “Fakat bir yavaşlama olmadan da nasıl bu cari açık ve enflasyon düşecek?” dedi, uygulamalara ilişkin tereddütlerini dile getirdi.