Karadeniz karışık

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 2, 2021 / 09:08

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz, NATO’dan gelen “Rusya’nın niyeti belirsiz, en kötüsüne hazırlıklı olmalıyız” mesajı ve ABD’nin “Saldırganlığın ciddi sonuçları olur” yönündeki uyarı tonu yüksek açıklamasıyla tırmanmaya devam ediyor.

Önceki gün NATO ve ABD’den gelen açıklamalara, ülkesinin kırmızı çizgisini hatırlatan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Batı kaynaklı güvenlik tehdidinin arttığını savundu.

Deutsche Welle’nın haberine göre başta Ukrayna olmak üzere “Rusya tehdidi”nin tartışıldığı Riga’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sırasında Putin, Moskova’da yabancı ülke büyükelçileri ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Putin, NATO’dan “güçlü, güvenilir ve uzun vadeli güvenlik garantileri” istediklerini belirterek İttifak’ın doğuya genişleme sürecinin durdurulmasını talep etti.

“SÖZLÜ TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMEDİ”
ABD ve müttefikleriyle diyalogda, NATO’nun doğuya genişlemesi ve Rusya sınırları yakınında tehditkar silah sistemleri konuşlandırmasına son verilmesini içeren somut anlaşmalar konusunda ısrarcı olacaklarını belirten Putin, “Bu garantilerin hukuki bağlayıcılığının da olması gerekiyor. Batılı ülkeler, NATO’nun doğuya genişlemeyeceğine dair önceki sözlü taahhütlerini yerine getirmediler” dedi.

NATO askeri altyapısının Rus topraklarına çok yaklaştığını ve Ukrayna ordusunun Rusya yanlısı milislerin kontrolündeki doğu bölgelerine yığınak yaptığını belirten Putin, Rusya’nın Batı’dan giderek artan bir tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.

DİREKT TEMAS KURALIM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelensky, Moskova’ya direkt temas çağrısında bulundu. Milletvekillerine yıllık konuşmasını yapan Zelensky, “Gerçeği dile getirmeliyiz; Rusya ile direkt iletişim olmadan savaşı bitiremeyeceğiz” dedi. Zelensky, direkt olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmekten “korkmadığını” söyledi.

Moskova’da Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise çağrıya mesafeli davranarak, savaşın Ukrayna’nın iç işi olduğunu belirtti.

NATO’DAN GÜRCİSTAN VE UKRAYNA’YA SARSILMAZ DESTEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Gürcistan ve Ukrayna’nın egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine desteğimiz sarsılmaz olmaya devam ediyor” dedi.

Riga’daki NATO Dışişleri Bakanları toplantısının 2. gün oturumu sonrasında yaptığı açıklamada, Stoltenberg, “Rusya’nın komşularına karşı saldırgan ve istikrarsızlaştırıcı eylemleri ile Ukrayna çevresindeki askeri birikimi devam ediyor. Tetikte olmamız ve gerginliğin tırmanmasından kaçınmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. Stoltenberg, bakanların Rusya’nın gelecekteki herhangi bir saldırısının yüksek bir bedeli olacağını ve Rusya için ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını açıkça dile getirdiklerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN ARABULUCULUĞU KONUŞULACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ve ABD’nin krizi tırmandıran açıklamaları karşısında kırmızı çizgilerini yinelerken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan önemli bir açıklama geldi. Lavrov, yarın telefon görüşmesi yapacakları açıklanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Türkiye’nin Donbass’ta arabulucu olma önerisini ele alabileceğini söyledi.

Lavrov’un bugün ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir görüşmesi bekleniyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top