KARAGÜMRÜK VE FUTBOL

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 26, 2021 / 10:25

1926 yılında yani Cumhuriyetin yeni ilan edildiği yıllarda İstanbul’da “İşkembeci Malik Solağında” bir futbol kulübü kuruldu. Karagümrük İdman Yurdu…
O dönem Çukurbostan olarak adlandırılan, Bizans döneminden kalan bir su sarnıcında kaleci Zeki, futbolcular Alaattin ve Asaf Ayçıl’ın gayretleri ile bir antrenman sahası yapılır. Bu antrenman sahası ayrıca maç yapmak için de kullanılır. Bu alanda hem futbol hem de diğer branşlarda ciddi müsabakalar oynanır.
Karagümrük İdman Yurdu pek çok branşta faaliyet gösterir ve özellikle futbolda oldukça önemli başarılar yakalar.
Ne var ki o dönemin önemli liselerinden olan Vefa Lisesi ve Vefa lisesinin bünyesinde kurulan Vefa Spor Kulübü daha popülerdir ve el üstünde tutulmaktadır. Karagümrük kulübü Vefa’nın gölgesinde kalır ve birleşme kararı aldırılır. Karagümrük’ün sahası ve kulüp binası da yeni birleşime devredilir ve Karagümrük İdman Yurdu 1942’da kapatılır.
Ancak Karagümrüklüler komşu semt dahi olmayan Vefa’yı içselleştiremez ve 4 sene sonra 14 Temmuz 1946’da şu an Süper Ligde mücadele eden Karagümrükspor, Karagümrük Gençlik Kulübü ve Beden Hareketleri Yayma Cemiyeti adı altında tekrar kurulur. Milli Lig’in kurulmasına öncülük eder. Ancak o tarihten günümüze kadar stadyum sorunu devam eder.
1983-84 yılında mücadele ettiği Süper Ligde dahi kendi stadyumunu kullanamaz. 36 yıl sonra yükseldiği Süper Ligde hala stadyum sorunu yaşamakta olan Karagümrük kulübü sesini duyurmakta ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bana ulaşan Karagümrüklü taraftarlar, sorunlarının dile getiremediklerini ve stat sorunlarının çözülmesi için yaptıkları çalışmaları anlattı. Her dönemde siyasiler olayı çözecekleri yönünde söz ve vaatler verip nihayetinde çözememiştir. Konuyu biraz araştırdığımda mevcut sahanın içerisinde bulunduğu tarihi Bizans sarnıcı surları sebebiyle yapılamadığı, önerilen projelerin “Anıtlar Kurulu” tarafından reddedildiği bilgisine ulaştım.
Tarihi mirasımızı korumak adına oldukça makul gözüken bu karara büyük bir saygı duymakla beraber, tarihi bir kulüp olan Karagümrük Kulübünün stadyum ihtiyacının da giderilmesi anlamında tarihi dokuya zarar vermeden, hatta tarihi dokuyu da kapsayacak ve tüm dünyada ses getirecek tarih ile sporun iç içe olabileceği bir proje çalışması yapılması oldukça makul gözükmektedir.
Hırvatistan’da bölgenin doğal yapısına dokunmadan inşa edilen Gospin stadı ve yine Portekizde doğal ve tarihi dokuya zarar vermeden inşa edilen Braga stadyumu günümüzdeki sıcak örneklerdendir. Bu konuda Kültür Bakanlığı ve Spor Bakanlığı ortak bir çalışma yürütmelidir.
Stat konusuna bu kadar değinmişken Baba Hakkı’nın, Müjdat Gezen’iin babası Necdet Gezen’in, gazeteci Asaf Ayçıl’ın, Ahmet Çakar’ın babası Dr. Mustafa Çakarın, Albay Rıza Erseven’in ve Galatasaray’lı Musa Sezer’in, Fenerbahçe’li Abdülkerim Durmaz’ın, Beşiktaş’lı Oktay Derelioğlu’nun forma giydiği Karagümrük kulübünün bir tesisinin dahi bulunmadığını, ilçede bulunan pek çok tesisin de farklı kulüpler tarafından kullanıldığının da altını çizmek gerekliliği ile sporla dolu bir gelecek diliyorum.
Sevgilerimle…

Abdullah Biricik

1981 doğumlu olan Abdullah Biricik çok uzun yıllar yerel gazete ve televizyonlarda çalışarak köşe yazarlığı ve spor yorumculuğu yaptı.

Spor medyasında adından sıkça söz ettiren Abdullah Biricik, Galatasaray camiasına olan yakınlığı ve çok farklı alanlarda eğitim alması ile de dikkati çekiyor.

Abdullah Biricik Altay’ın efsane Başkanı Kemal Zorlu başta olmak üzere pek çok eski futbol duayeni ile röportajlar yapıp, Anadolu futbolunun gelişimi üzerine çarpıcı bir yazı dizisi kaleme almıştır.

Başarılı medya serüveninin yanı sıra bir eğitimci olan Abdullah Biricik, Spor Yönetimi alanında öğrenim gördü.

Akademik düzeyde ekonomist ve siyaset bilimci unvanlarına da sahip olan Abdullah Biricik’in “demokratik yönetim modelleri”, “sportif başarı ve ekonomik kalkınma” ve “spor ekonomisi”
alanında çeşitli inceleme ve araştırma çalışmaları da bulunmaktadır.

Son zamanların en çok merak edilen spor yorumcularından olan Abdullah Biricik transfer döneminde yaptığı başarılı haberler ile dikkati çekmekte, pek çok ülkenin spor basınında kaynak olarak gösterilmektedir.

Medya ve sporun yanı sıra “İletişim Becerileri” konusunda eğitimler veren Abdullah Biricik halen Gazete Pencere ve Fotospor gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, dijital medya kanallarında spor yorumculuğu yapmaktadır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top