KARANLIK PAZARTESi

KARANLIK PAZARTESi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının gerekçesini açıkladı.Bugüne kadarki tüm Merkez Bankası başkanlarının, fiyat istikrarının sağlanması...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, Naci Ağbal’ın Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınmasının gerekçesini açıkladı.
Bugüne kadarki tüm Merkez Bankası başkanlarının, fiyat istikrarının sağlanması hedefine sadık kaldığını belirten Canikli, “Merkez Bankası Başkanlığı görevine getirilen herhangi birisinin bu hedefin dışına çıkması eşyanın tabiatına aykırıdır” dedi.
Ekonomiye büyük
bir yük getirdi
Canikli, “Hükümetin, faiz seviyesinin belirlenmesinde para politikası araçlarını rasyonel kullanmadığını ve bu nedenle de ekonomiye büyük bir mali yük getirdiğini düşündüğü Merkez Bankası başkanını değiştirmesi piyasalara meydan okumak değildir” ifadelerini kullandı.

İddialar çeşitli: Ağbal neden gitti?

Naci Ağbal’ın neden Merkez Bankası başkanlığı görevinden alındığı sorusuna verilen ilk yanıt, görevde kaldığı zaman zarfı içinde faizi 875 baz puan artırması oluyor. Ancak, Erdoğan’ın kararının perde arkasına ilişkin iddialar da çeşitleniyor.
Erdoğan ile arasını
faiz açtı
Wall Street Journal Gazetesi, Ağbal öncesinde, yıllarca öngörülemez politika kararları alındığına işaret etti. Ancak Ağbal’ın faiz oranlarını artırmaya başlamasından sonra yatırımcıların 4.6 milyar dolarlık Türk varlığı alımı gerçekleştirdiğine dikkat çekildi. Gazetede, “Bu nedenle, Ağbal’ın görevden alınması, yatırımcılar ve ekonomistler tarafından karşılandı. Merkez Bankası, son olarak 18 Mart’ta, faizi yüzde 17’den yüzde 19’a yükseltti ve lira değer kazandı. Bu faiz artırımı, Ağbal ile Erdoğan’ın arasının açılmasına neden oldu” ifadeleri kullanıldı.
130 milyar doları sorguladı
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise partisinin Aksaray merkez ilçe kongresinde yaptığı konuşmada Ağbal’ın devlet geleneğini bilen bir bürokrat olduğunu dile getirdi. Eriyen dolar rezervi tartışmasını anımsatan Babacan, “130 milyar nereye gitmiş’ diye sormuş. Bu nedenle görevden alındığına dair bir rivayet var. Doğru mu, yanlış mı bilemeyiz, ama doğruysa ben şaşırmam” ifadelerini kullandı.
‘Ben gidersem
bilemem’ dedi’
Gazeteci Murat Yetkin ise kendisine ait internet sitesindeki yazısında, “Acaba Şahap Kavcıoğlu da Ağbal gibi, ben ‘başta olduğum sürece Merkez Bankası politikası değişmeyecek’ der mi” sorusunu yöneltti. Yetkin, “Ağbal’ın şubat sonlarında İstanbul’da yapılan bir ‘kapalı toplantıda’ böyle dediği, devamında da ‘Ama ben gidersem bilemem’ mealinde konuştuğu duyulmuştu” ifadelerini kullandı. Yetkin, “Ağbal’ın ‘ben’ kipini kullanıp, Merkez Bankası adeta bağımsızmış gibi davranmaya başlaması da gidişinde rol oynamış olabilir” değerlendirmesini yaptı.