KARAR AFGAN HALKI İÇİN YIKICI OLABİLİR

KARAR AFGAN HALKI İÇİN YIKICI OLABİLİR
Afganistan’da Taliban yönetiminin sivil toplum kuruluşlarında (STK) kadınların çalışmasını yasaklama kararı, uluslararası toplumun sert tepkilerine neden oldu. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA)...

Afganistan’da Taliban yönetiminin sivil toplum kuruluşlarında (STK) kadınların çalışmasını yasaklama kararı, uluslararası toplumun sert tepkilerine neden oldu. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) yapılan açıklamada, kadınların “kamusal ve siyasi hayatın tüm alanlarından sistematik bir biçimde” dışlanmasının ülkeyi geriye götüreceği, ayrıca barış ve istikrar çabalarını da tehlikeye atacağı ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de, söz konusu kararın “Afganistan halkı için bir yıkım anlamına gelebileceğini” dile getirdi. Blinken konuyla ilgili Twitter mesajında, “Taliban’ın Afganistan’da insani yardım dağıtan kadınlara getirdiği yasağın, milyonlarca kişi için hayati önem taşıyan ve hayat kurtaran yardımları sekteye uğratacağından derin endişe duyuyoruz. Kadınlar dünyanın dört bir yanındaki insani yardım operasyonlarının merkezinde yer almaktadır” dedi.

ÜÇ KURULUŞ FAALİYETLERİNİ DURDURDU
Afganistan’da çalışan üç büyük sivil toplum kuruluşu, Taliban’ın kadınların bu kuruluşlarda çalışmasını yasaklamasından sonra, ülkedeki faaliyetlerini durdurdu. Care International, Norveç Mülteci Konseyi (NRC) ve Save the Children yaptıkları ortak açıklamada “kadın çalışanlarımız olmadan” faaliyetlerine devam edemeyeceklerini söyledi.