KARARA TEPKİLER

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 20, 2022 / 08:14

Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin feshini onaylaması kararı sosyal medyada pek çok kişi tarafından yorumlandı.

Mor Çatı, Twitter üzerinden “Kadına yönelik şiddetle mücadeleye dair en kapsamlı uluslararası belgeye taraf olmaktan Türkiye’nin imtina etmesi, kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir öncelik olmadığını bir kez daha gösteriyor. İstanbul Sözleşmesi için mücadelemiz, kadınların ve çocukların şiddetsiz hayatlar kurması için! #İstanbulSözleşmesiBizim #Vazgeçmiyoruz” paylaşımını yaptı.

KADINLAR MEYDANDA
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kararın tanınmadığını belirterek İstanbul başta olmak üzere pek çok şehirde saat 19.30’da protesto çağrısı yaptı.

Kadıköy’de toplanan kadınlar, “Danıştay’ın kararını tanımıyoruz” dedi. Kadınlar açıklamasında şunları kaydetti:
“Kararın böyle çıkması olasıydı. Böyle olmamasını isterdik elbette. Demek isterdik ki Danıştay hukuka uygun bir şekilde cumhurbaşkanının Anayasa’nın üzerinde hareket edemeyeceğini söylesin. Tek kişiye, tek adama teke cumhurbaşkanına istediği her şeyi yapamayacağını söylesin isterdik. Böyle olmadı çünkü siyasi bir kararla karşı karşıyız.


24 SAAT İÇİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Danıştay 10. Dairesi’nin kararının açıklanması sonrasında TBMM çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu millete sözüm var. İktidar olduğumuzda, Allah’ın izniyle olacağız, halkın takdiriyle. İlk 1 hafta içinde, hatta 24 saat içerisinde İstanbul Sözleşmesi’ni yürürlüğe koyacağız,” dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, “Danıştay #İstanbulSözleşmesi kararıyla ‘Padişahım, sen çok yaşa!’ demiştir” yazdı.


İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YENİDEN YAŞATACAK
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Bugün, kirli bir zihniyeti memnun etmek için verilen bu siyasi karardan sonra; Kadınlara yönelik her türlü şiddette, cübbelerini ilikleyip o imzayı atan parmakların izi olacak. Ama #AzKaldı. Biz geleceğiz ve İstanbul Sözleşmesi yeniden yaşatacak!” paylaşımını yaptı.


SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kararı hukuka aykırıdır. İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya devam edeceğiz ve iktidara geldiğimizde ilk iş, sözleşmeyi yeniden yürürlüğe koyacağız. Bu hukuksuzluk devam etmeyecek. Milletimize sözümüz olsun” ifadelerini kullandı.


DANIŞTAY SİYASİ İRADEYE BOYUN EĞDİ
Ahmet Davutoğlu da Danıştay’ın “siyasi iradeye boğun eğdiğini” belirtip şu ifadeleri kullandı:
“Danıştay İstanbul Sözleşmesi kararıyla hukukun üstünlüğünü yok sayarak siyasi iradeye boyun eğmiştir. Biz tüm hukuksuzlukları çözeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe koyacağız.”


AK PARTİ’DEN İLK YORUM
AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin feshine dair Cumhurbaşkanı kararının iptali istemini reddetmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Tunç’un sosyal medya paylaşımı şöyle:
“Karar, hukuka uygun, yerinde, doğru bir karardır. Anayasa ve mevzuatımıza göre Milletlerarası antlaşmayı onaylama/fesih yetkisi Cumhurbaşkanı’na aittir.
Uluslararası Antlaşmanın fesih yetkisi de Cumhurbaşkanı’na aittir. ‘Fesh’in uygun bulunması’ gibi bir zorunluluk ne anayasamızda ne ilgili mevzuatımızda vardır. Bu nedenle Danıştay kararı yerinde bir karardır ve hukuki dayanaktan yoksun olan tartışmaları sona erdirmiştir.”

HUKUKÇULAR TEPKİLİ
Danıştay’ın İstanbul Sözleşmesi’nin feshini onaylamasına hukukçular da tepki gösterdi.

Avukat Ece Güner Toprak: Danıştay 10. Dairenin bugünkü İstanbul Sözleşmesi kararına göre, artık her an, isterse, Cumhurbaşkanı, 1 İMZA ile ülkemizi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Montrö veya herhangi bir uluslararası sözleşmeden çıkarabilir! TBMM oybirliği ile onaylamış olsa dahi.

Hukukçu Kerem Altıparmak: Türkiye’nin taraf olduğu yüzlerce uluslararası antlaşma var. Bunların hepsi kanun hükmünde. Danıştay’ın bugünkü İstanbul Sözleşmesi kararına göre Cumhurbaşkanı bir gecede yüzlerce kanunu tek bir cümlelik kararla kaldırabilir. Danıştay Cumhurbaşkanı’ndan da büyük bir CB yarattı.

Prof. Dr. Adem Sözüer: Adı İstanbul! Türkiye ilk imzalayan ülke. Kadına yönelik/aile/ev içi şiddette en temel insan hakları sözleşmesi olan #İstanbulSözleşmesi’nden yürütmenin işlemiyle ayrılmayı doğru bulan Danıştay 10. Daire kararı hukuka aykırıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top