Kariye de camii oldu

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 22, 2020 / 08:04

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Fatih’te bulunan Kariye Müzesi’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilerek, ibadete açılmasına onay veren kararnameyi imzaladı. Kararname, bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Yapımının tamamlandığı 6. yüzyıldan bugüne kadar kilise, cami ve müze görevi gören yapının içindeki mozaik ve freskler, 14. yüzyılın en güzel örnekleri olarak gösteriliyor. 

Türkiye’de son zamanlarda Hıristiyanlar için kutsal sayılan mekanlar, Cumhurbaşkanlığı kararıyla camiye çevriliyor. Geçtiğimiz günlerde Ayasofya büyük bir törenle ibadete açılmıştı, bugün ise Kariye Müzesi camiye çevrildi.

Ayrıca yapı Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İstanbul Valiliği sitesinde müze olarak anılmaya devam ediyor. Yapıdaki Hz. İsa ve Meryem Ana fresklerinden övgüyle bahsediliyor. Valiliğin sitesinde “Dünyaca Ünlü Freskleriyle Kariye Müzesi” başlığıyla tanıtılıyor.

‘YENİ BİR PROVOKASYON’

Türkiye’nin Kariye Camisini müze olarak kullanıma açma kararına Yunanistan’dan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Cuma günü yayınladığı bir açıklamada, Kariye Müzesinin, Türk makamları tarafından camiye dönüştürülmesine yönelik kararı kınadığını bildirdi. Bakanlık kararı, ‘dindar insanlara ve insanlık mirasına saygı duyan uluslararası topluma’ karşı yeni bir provokasyon olarak nitelendirdi.

‘ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERE AYKIRILIK YOK’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla ilgili, “Bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top