Kerem Kırçuval

Kerem Kırçuval

KARTAL’DA PARA YOKTU AMA İNANÇ VARDI

Sergen Yalçın sezonu üçüncü olarak kapattı işler biraz yaver gitseydi Başakşehir’in elinden şampiyonluğu da alabilirdi Beşiktaş.
Bu olmadı ama artık Beşiktaş’ın Sergen Yalçın ile şampiyon olacağına olan inanç arttı. Üçüncü olmasına rağmen Trabzonspor’un aldığı ceza Beşiktaş’ın şampiyonlar ligi ön elemelerine katılmasını sağladı.
Ama hesapta olmayan, planlanmayan bir durum vardı. Beşiktaş’ın kasası tam takırdı. Önceki dönem hovardaca yapılan transferler, gelmeyen başarılar, tazminatlar kulübü neredeyse iflasın eşiğine getirmişti.
Bırakın oyuncu alacaklarını kulüp çalışanlarının bile maaşları 4 ay içerdeydi. Nevzat Demir tesislerinde çalışanlar, futbolculardan destek alıyordu. İsimlerini bildiğim bu futbolcular zarflar içinde adeta maaş dağıtıyor ama asla bunun duyulmasını istemiyordu.
Ve ayrılıklar bir bir gelmeye başladı.
Burak Yılmaz, Caner Erkin, Gökhan Gönül, Victor Ruiz, Enzo Roco, Abdoulay Diaby ilk ayrılanlar oldu.
Sergen Yalçın’ın kalmasını çok istediği orta sahanın beyni Mohamed Elneny bile takımda tutulamadı. Beşiktaş’ın buna gücü yoktu.
Takım eriyordu.
Şampiyonlar ligi ön eleme maçı yaklaşıyor. Ne doğru dürüst transfer yapılıyor ne de UEFA’nın kriterleri yerine getirilebiliyordu. İlk aşamada 100 milyon TL nakite ihtiyaç vardı. Para bulması gereken Başkan Ahmet Nur Çebi ve arkadaşlarıydı. Çebi kişisel hesaplarını da devreye sokarak bu parayı buldu Beşiktaş hak ettiği halde Avrupa’ya gidememe tehlikesinden son anda döndü. Peki ya transferler?
SERGEN YALÇIN’IN LİSTESİ İLE YÖNETİMİN LİSTESİ
Sergen Yalçın kapsamlı bir liste verdi yönetime. Listede hem boşalan hem de Sergen Yalçın’ın yetersiz gördüğü mevkiler için alternatifli isimler yer alıyordu.
Elneny’in takımda tutulmamasına çok üzülen Sergen Yalçın, Burak Yılmaz’ın ayrılmasından sonra güçlü bir forvet istiyordu. Bu isim Çin’deki sözleşmesi sona eren gücü ve fiziğiyle çizgi film kahramanı Hulk lakabıyla tanınan Givanildo Vieira de Souza idi. Beşiktaş taraftarının da çok istediği Hulk sosyal medya hesaplarından Beşiktaş’a gelmek istediğini gösteren mesajlar paylaşıyordu. Ancak Beşiktaş, Hulk’u getirecek parayı bulamadı.
Sergen Yalçın’ın ismini gizlediği İtalyan stoper de alınamadı. Sergen Yalçın’ın morali gittikçe bozuluyordu. Verdiği listedeki isimlerden alternatif olarak yazılan, N’Sakala, Welinton kadroya dahil edildi. Bu isimlere daha sonra Mensah ve Montero da eklendi.
PAOK maçı yaklaşıyordu. Dünyayı kasıp kavurmaya başlayan pandemi, liglerle ilgili belirsizlik, gelir kayıpları herkesi karamsar yapmıştı.
Kulüp başkanı, yöneticiler Beşiktaş’ın daha çok alt yapıya yönelmesine işaret ederek, transfer umutlarını azaltıyordu. Sergen Yalçın ise çıkış arıyordu.
Ligden düşme kaldırılmış, maç sayısı artmıştı. Bu yıl şampiyon olmak her şeyden zor hale geldi. Ancak derin ve alternatifli kadro kurabilen takım zafere ulaşabilirdi. Zira sadece sakatlıklar ve cezalar değil covid, karantinalar da takımların önündeki tehlikeydi.
İLK HAYAL KIRIKLIĞI
PAOK’un Touba Stadyumunda 25 Ağustos 2020 tarihindeki maç Beşiktaş’ın kadro yetersizliğinin ilk işaretlerini verdi.
Tzolis’in ayağından 2, daha sonra Fenerbahçe’ye gelecek Pelkas’ın ayağından da 1 gole Larin’i tek gollük yanıtı Beşiktaş’ın Şampiyonlar Ligi hayallerine yetmiyordu.
Pandemi hayatı değiştirmişti.
Ve Sergen Yalçın da bu virüse yakalandı. Covid belası Beşiktaş teknik direktörünü ligin açılış maçı öncesi lig ikincisi Trabzonspor deplasmanı öncesinde bulmuştu.
Moraller bozuldu. Futbolcular ve yardımcı teknik direktör Murat Şahin maç öncesi görüntülü olarak Sergen Yalçın’a bağlandılar moral verdiler.
YALÇIN HERKESİ ŞAŞIRTTI
Takımın başında olmadan böyle zor bir maçta Beşiktaş’ı farklı bir taktikle oynatan Sergen Yalçın herkesi şaşırtacaktı. “Top Trabzon’un, oyun bizim olsun” idi bu taktiğin adı.
Nitekim Beşiktaş üç şut ile üç gol bulacak ilk maçından 3-1 galip ayrılarak İstanbul’a dönecekti.
Bu maçın üzerinde durmanın anlamı şu. Beşiktaş şampiyonluk yolundaki ilk maçına sağ bekte Necip Uysal ile çıktı. Sağ açık Hasic, sol açık Boyd idi. Golleri Mensah, Boyd ve oyuna sonradan giren Lens atacaktı. Ama Boyd ve Lens’in Sergen Yalçın’ın kafasındaki kadroda olmadığı henüz bilinmiyordu.
Trabzon deplasmanında alınan sonuç taraftara, “Şenol Güneş’in, Abdullah Avcı’nın elindeki kadro Sergen Yalçın da olsa sezon başından ilan eder şampiyonluğu” dedirtiyordu.
Ama bu kısa sürecek, peş peşe kayıplar bir anda Sergen Yalçın’ı sorgulanır hale getirecekti.
Sergen Yalçın’ın covid pozitif durumu sürerken içerde Antalya maçı vardı. Beşiktaş Antalya ile berabere kalırken, 5 gün sonraki Portekiz’in Rio Ave ile yapacağı UEFA Avrupa ligi maçına moralsiz çıkacak, penaltılara kalan maçı çeviremeyecek ve Avrupa defterini kapatacaktı.
Başlamadan biten Avrupa öyküsünün nedeni kadrodaki yetersizlikti.
Sergen Yalçın’ı dinlemeyen, Beşiktaş kongresindeki vaatlerini unutan Beşiktaş yöneticileri önce Şampiyonlar Ligi, ardından da Avrupa Ligi’ne vedanın çok önemli bir kaynak yitimi olduğunu günler sonra anlayacaktı.
Telaş başlamıştı artık. Aboubakar, Gökhan Töre ve eski Fenerbahçeli Josef De Souza takıma katıldı Konya maçı öncesi. Ancak Josef’in lisansı bu maça yetişemedi.
Aboubakar’ın ilk kez forma giyip 45 dakika oynayacağı bu karşılaşma sezonun en ağır yenilgisine sahne olacaktı. Beşiktaş’ta 4-1’lik bu mağlubiyet Sergen Yalçın’ı tartışmalara iyice açtı. Karşılaşma sonunda Sergen Yalçın, Lens ve Umut Nayır’ı bu sezon takımda düşünmediğini açıklayacaktı. Ancak maç sonrasındaki, “Savaşımız daha yeni başlıyor, bu iş şimdi başlıyor” sözleri çok ama çok önemliydi. Sergen Yalçın oyuncuları ateşin önüne atmak yerine kendine güveni ve inancını yansıtıyordu.
SERGEN YALÇIN’IN İPLERİ KOPARMA NOKTASINA GELDİĞİ AN
Bir hafta sonraki Gençlerbirliği maçı artık bir yol ayrımıydı. Beşiktaş çok kötü bir oyunla ve yine değişik bir kadro arayışıyla sahadan mağlup ayrılacaktı. Sergen Yalçın’a talebelerinin kötü oyunu sorulunca, “Transferleri yapanlara söyleyeceksiniz, onlar daha iyi cevap verir. Çok başındayız ama ipler kopmaya başladı. Birçok problem var” diyerek gerginliğini gizlemeyecekti. Sergen Yalçın yönetime bir kez daha mesaj gönderiyordu aslında.
Önce Sporting Lizbon’dan Rosier alındı. Ama esas transfer, transferin son gününe yetişecekti hem de moto-kuryeyle. O isim Rachid Ghezzal’dı.
Transferin kapamasına saatler vardı. Beşiktaş’ın hala önemli eksikleri görülüyordu. Maliyetsiz, mümkünse bonservis, imza parası istemeyen, maaşla oynayacak futbolcular arıyordu Beşiktaş. Hadi bunlar olmayınca “En fazla kiralık olsun” deniyordu. Sergen Yalçın’ın 30 saniye izleyip “Olur” dediği Rachid Ghezzal ve kulübüyle yapılan görüşmeler neticelendirildi. Evrakları ancak futbol federasyonuna son dakikada yetişti.
Rachid Ghezzal sezonun en değerli futbolcusu olacak, yıllardır küstüğü futbolla barışacak, ligin asist kralı olarak tarihe geçecek ve yeniden milli formasına kavuşacaktı. İşte bu Sergen Yalçın’ın kartal gözlerinin bir başka ispatıydı.
Son transferler moralleri biraz olsun düzeltmişti… Önce ekibiyle konuştu Sergen Yalçın. “İmkanlar bu. Bize düşen bu imkanlarla başarmak. İnanıyorum başaracağız. Bize gereken sadece zaman. Bakın ben bu takımı nasıl harmanlayacağım.” diyordu. Bu ekibine sözüydü.
MİLLİ ARA İLAÇ GİBİ GELDİ
Sezon içinde milli araların ilki Beşiktaş’a ilaç gibi geldi. Transferleri tek tek eklenen, doğru dürüst kamp yapamayan birlikte doğru dürüst iki idmana çıkamayan topçulardan oluşan Beşiktaş’ta duruma bir de “BAY” eklenince 22 günlük bir fırsat Sergen Yalçın’ın ayağına gelmişti.
Beşiktaş bu arayı ligin en iyi değerlendiren ekibi oldu. Sergen Yalçın sezon başı kampına çevirdiği bu arada nasıl bir oyun istediğini futbolcularına tek tek anlattı, idmanda gösterdi. Transfer dönemi bitmişti. Bu ara kafasındaki 11’de netleştirdi Sergen Yalçın’ın. Kurt teknik adam futbolcularına, “Şampiyon olacağız. Şampiyonluk dışındaki hiçbir netice ne benim için ne sizin için başarı sayılmaz. Ortak başarı göreceksiniz size çok şey kazandıracak. Artık yeniden başlıyoruz.” diyecekti.
YARIN
Aboubakar’ın ilk golü kime nasip oldu?
Hangi yönetici Sergen Yalçın’dan önce maç kadrosunu açıkladı?
Sergen Yalçın oyuncuları Kadıköy deplasmanına nasıl motive etti?
3-4’lük galibiyetin Beşiktaş ve Sergen Yalçın için anlamı ne idi?
Beşiktaş bu galibiyetten sonra nasıl bir seriye başladı?
Galatasaray maçı öncesi Nevzat Demir Tesisleri’nde neler yaşandı?
Josef De Souza kimlere gol atacağını söyledi?

ABOUBAKAR’IN SÖZLEŞMESİNDEKİ GİZLİ MADDE VE SIRLAR

Beşiktaş’ın acil golcü ihtiyacına cevap olarak ortaya atılan ilk isimdi Aboubakar. Larin ve devre arası kiralanacak Güven ile sezonun bitmeyeceği belliydi. Ama Aboubakar çapraz bağ yırtılması gibi büyük bir sakatlık yaşamıştı.
29 yaşındaki golcünün alınması konusunda herkesin kafası karışıktı. Yetenekleriyle ilgili kuşku yoktu. Zira 2016-17 sezonunda Beşiktaş formasıyla 38 maça çıkıp 19 kez topu ağlarla buluşturmuş, 9 da asist yapmıştı.
Beşiktaş’a gelmeyi çok istiyordu, daha doğrusu yeniden doğmayı. İlginç olan O, Beşiktaş yönetimini ikna edecekti.
Başkan Çebi, transfere onay vermeden önce, Profesör Ömer Taşer’den görüş istedi. Taşer, 29 yaşındaki oyuncunun oynamasının önünde engel olmadığını buna karşın bazı maçları kaçırabileceği notunu raporuna düştü.
Uzun sağlık kontrollerinden sonra 1 artı 1 yıllık sözleşmeye özel hükümler kondu. Aboubakar
1 milyon Euro garanti ücret yanında, maç başına da 17 bin 500 bin Euro alacak ama oyuncu sakatlıktan ötürü kaçırdığı her maç için de kulübe 35 bin Euro ödeyecekti.
Bu eşine az rastlanır sözleşmeyi kabul eden 29 yaşındaki Aboubakar, 1 aydan fazla süre sahalardan uzak kalması halinde de siyah beyazlılara sözleşmeyi tek taraflı feshetme hakkı verdi. Aboubakar, bu şartları kabul ederek hem kendine güvenini hem de Beşiktaş’a olan inancını imza altına aldı.
Aboubakar bu yıl toplam 29 maça çıktı. Kupa dahil 16 gol 5 asist yaptı, 2280 dakika sahada kaldı. Hiç kart görmedi.

BEŞİKTAŞ 2020-2021 TRANSFER RAPORU

GELENLER:
N’Sakala
Welinton
Josef De Souza
Gökhan Töre
Francisco Montero
Vincent Aboubakar
Valentin Rosier
Bernard Mensah
Rachid Ghezzal
Bilal Ceylan
Cenk Tosun

GİDENLER:
Burak Yılmaz
Mohamed Elneny
Kevin Prince Boateng
Gökhan Gönül
Caner Erkin
Loris Karius
Victor Ruiz
Pedro Rebocho
Abdoulay Diaby
Enzo Roco
Fatih Aksoy
Umut Nayır
Sedat Şahintürk
Isimat Mirin
Jeremain Lens
Tyler Boyd
Güven Yalçın
Kartal Kayra Yılmaz
Erdoğan Kaya

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kerem Kırçuval Arşivi