‘Kasabanın şerifi gibi davrandık’

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 26, 2020 / 07:25

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, Turkcell hisselerinin satın alınmasının ardından ilk kez konuştu. Satın almanın Turkcell’in piyasa değerinin altında olduğu ve süreçteki “şeffaflık” eleştirilerine yanıt veren Sönmez, Varlık Fonu’nun satın alma operasyonunda üstlendiği rolün kovboy filmlerindeki kasabanın şerifine benzetti.

İsveçli telekom operatörü Telia’nın yüzde 24.02 dolaylı hissesisini alarak Turkcell’in en büyük ortağı olan Türkiye Varlık Fonu’nun Genel Müdürü Zafer Sönmez, satın alma operasyonunun ayrıntılarını anlattı. Dünya’dan Vahap Munyar’a konuşan Sönmez, “O günlerde taraflar birbirlerine silahları doğrultmuştu. Biz, ‘Silahları indirin, kasaya koyun. Madem aynı masanın etrafındayız, sorununuz neyse yardımcı olalım, çözülsün. Çözüm istemiyorsanız, barda değil, çıkın dışarıda hesaplasın” ifade etti.

Çukurova Holding’e Ziraat Bankası ile olan yükümlülüklerini çözerek aradan çekilmelerini istediklerini belirten Sönmez, Ziraat Bankası’na da, “Türkiye Varlık Fonu’na 1.6 milyar dolarlık yeni kredi açın. Biz o krediyle Türkcell’deki teminat defterinizi kapatalım. Buradaki muhatabınız artık biz olalım” mesajını verdiklerini dile getirdi.

‘MUHATABINIZ ARTIK DEVLET’

Telia’ya da, “Muhatabınız artık devlet” dediklerini aktaran Zafer Sönmez, Rus LetterOne’in tepe yöneticisine ise şunları söylediğini kaydetti:

“Gözlerimin içine bakın, kararınızı verin. Türkcell’deki tüm taraflar olarak kapana kısılmış durumdasınız. Çatı şirketlerde hisseniz var ama Türkcell İletişim Hizmetleri A.Ş.’de aynı oranda etkili olamıyorsunuz. Karşınızda devlet var ve bu işi çözecek.”

“Devlet yabancının bileğini büktü, Telia’yı kaçırdı” eleştirilerine yanıt veren Sönmez, ‘Bilek bükmek asla söz konusu değil. Telia Company, bu işlemden memnuniyetini kendi açıklamalarıyla ortaya koydu. ‘Kapana kısılmışlık’ bir iskonto değeri yaratıyor. Telia’ya ödenecek 530 milyon dolarlık bedel, söz konusu ‘iskonto’ düşünülerek hesaplandı” ifadelerini kullandı.

Şeffaflık eleştirisi

Öte yandan ekonomistler satın almanın şeffaf olmadığına dair eleştirilerde bulunmuştu. Gazete Pencere’nin de gündeme getirdiği satın almada bankacı Kerim Rota Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ziraat Bankası’na rehinli Çukurova’ya ait hisselerin kime hangi değerleme ile satıldığını merak eden yok sanırım” diye yazmış, ardından bilmece gibi açıklama yapmıştı. Barış Soydan da, piyasa değerinin altında satın almaya ilişkin olarak, “Kapalı kapılar arkasında ‘kol bükme’ operasyonu mu yapıldı” diiye sormuştu.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top