Kaşıkçı kararını görüşen mahkeme başkanının şerhi: ‘Sanıklar kendi davalarının yargıcı olacak’

Kaşıkçı kararını görüşen mahkeme başkanının şerhi: ‘Sanıklar kendi davalarının yargıcı olacak’
Cemal Kaşıkçı Davası'na bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın Suudi Arabistan'a devrine ilişkin itirazı oy çokluğuyla reddetti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanının muhalefet şerhi ortaya çıktı.Suudi...

Cemal Kaşıkçı Davası'na bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın Suudi Arabistan'a devrine ilişkin itirazı oy çokluğuyla reddetti. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanının muhalefet şerhi ortaya çıktı.

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ile ilgili yargılama dosyasının Suudi Arabistan’a devir kararına yapılan itirazın reddi kararında, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanının muhalefet şerhi ortaya çıktı. “Davanın devri, sanıklar açısından ‘kendi davalarının yargıcı olmak’ sonucunu doğuracaktır” değerlendirilmesinin yapıldığı şerhte; “Suud yetkililerinin ülkemizde Cemal Kaşıkçı’ya karşı gerçekleştirdikleri pervasız ve hunharca cinayet, ülkemizin ‘ehil belde’ vasfına, devletimizin onur ve saygınlığına büyük saldırıdır. ‘Ne yapalım Suud yönetimi yargılamak için sanıkları vermiyor’ acziyeti içinde davanın devri ve sanıklar hakkında kırmızı bültenin kaldırılması; toplumun adalet, eşitlik, dürüstlük gibi değer yargılarıyla bağdaşmadığı kanaatindeyim” ifadeleri kullanıldı.

12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, şerhinde şu değerlendirmeleri yaptı:

Suud yetkililerinin ülkemizde Cemal Kaşıkçı’ya karşı gerçekleştirdikleri pervasız ve hunharca cinayet, ülkemizin ‘ehil belde’ vasfına, devletimizin onur ve saygınlığına büyük saldırıdır. ‘Ne yapalım Suud yönetimi yargılamak için sanıkları vermiyor’ acziyeti içinde davanın devri ve sanıklar hakkında kırmızı bültenin kaldırılması; toplumun adalet, eşitlik, dürüstlük gibi değer yargılarıyla bağdaşmadığı kanaatindeyim.”