Kasımda rekor beklentisi

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 21, 2021 / 12:11

Kara cuma, siber pazartesi, bekarlar günü derken Türk e-ticaret sektörü olaya son noktayı koydu. “Şahane Kasım” da bu yıl beklenti 60 milyar TL. Hatta kurlardaki dalgalanma böyle devam ederse belki bu ay rekoru kat be kat egale etmek mümkün olur.

Sektör her ne kadar uzun zamandır kıpır kıpır olsa da ben öyle büyük indirimler görmüyorum. Gerçi TL bazında fiyatın sabitlenmesinin enflasyon karşısında neredeyse yüzde 50 indirime denk geldiği, satılan malın karşılığında oluşan ciro ile aynı ürünün alınamadığı, üstelik üretim dışında her ürünün dolarla alındığı, üretimde ise ham maddenin dolarla olduğu bir ülkede e-ticaret oyuncularının kalkıştıkları rekor denemesi benim gözümde Don Kişot’luk olsa da, bu ay onların ralli ayı olduğu için sadece seyrediyorum.

Gördüklerim de beni ziyadesiyle tatmin ediyor. Öncelikle bütün oyuncular reklam atağına kalktılar. Hepsiburada Cem Yılmaz ile, Trendyol geri kalan herkesle reklam yapıyor. Her ikisi de aynı zamanda influencer sistemlerini devreye soktular. Amazon, standart reklamlarını götürürken, en ucuz fiyat garantisi veriyor. Hepsiburada’nın da iade prosedürlerini hafifletmesi takdire şayan. N11 bu süreci Getir ile arasındaki hisse anlaşmaları ile geçiriyor. Ancak zaten orada en iyi fiyatlar ve iyi çalışan bir müşteri ilişkileri sistemi var.

Son dönemde Teknosa üzerindeki ölü toprağını attı ve teknoloji ürünleri konusuna asıldı. Geçen dönemde her ne kadar MediaMarkt’a karşı çok geride kalmış olsa da, yenilikleri ile dikkat çekiyor. Media Markt’ın reklamlarına bakılırsa rakip olarak Trendyol’u seçmiş. Özellikle son iki reklamda teknoloji ürünleri konusunda uzman adres olduğu mesajını veriyor ve her şeyi satanlara inceden ve zekice göndermeler yapıyor. Reklamlarda rekabetin makul oranlarda yapılabilmesi serbestisi, yaratıcılığın önünü açtı. Keyfli içerikler oluşmasına sebep oldu.
Tabii bir de kendi sitesinden alışveriş yaptığımız markalar var. Ben geçen hafta Apple üzerinden alışveriş yaptım. Adına yaraşır şekilde hızlı, düzgün bir paket ulaştı. Daha önce Amazon’da bir sıkıntı yaşamıştım ama onlar da daha sonra sorunu ziyadesi ile çözdüler.

Yani bu ay, e-ticaret sektörü rekor beklemekte haklıdır. Rekoru da gerçekleştirecektir. Sektörün genel dinamikleri uygun şekilde yerine oturmuştur. Büyük siteler, sektörün lokomotifi olmayı başarmaktadırlar.
Tabii ki yarıştan kopanlar, başarısız olanlar olacaktır. Bazıları “hack”lenip, elindeki bilgileri kabedecekler, yanlış yöne gitmelerine neden olan yöneticilere denk geleceklerdir. Bu konularda uyarıları yıllar önce, üstelik yine köşe yazılarında yapan birisi olarak, içim rahat. Ancak bu durumlar kaideyi bozmazlar. Tabi siz yine de e-ticaret yaparken kullandığınız kartı oraya buraya kaydetmemeye özen gösterin. Güvenlik sistemleri konusunda ne söylerlerse söylesinler.

2021’in en iyi alışveriş siteleri

Bu yıl performansı ile dikkat çeken e-ticaret sitelerinin ilk onunu sıralayalım.
Sahibinden.com: Her zaman aynı ve iyi
N11.com: Fiyat / performans ürünlerinde en önde
Amazon.com: Gerilerden geldi, yeni geldi ama hızlı gidiyor.
Trendyol.com: Trivago etkisi vermeye başladı. Kendilerine çeki düzen vermeleri lazım.
Mediamarkt.com: Sadece teknoloji satması cirolarını düşürüyor ama iyi yükseliyor.
Beymenclub.com : Boyner’in düşürdüğü bayrağı aldı sayılır. Arada bir Morhipo’da görüyoruz ama daha çok yolları var.
Teknosa.com: İyi toparladı. Yılın en iyi çıkış yapanı. Burada bir e-ticaret projesinin daha olduğunu hissediyorum: Vodafone Yanımda
Migros.com.tr: Rakiplerinin çok ilerisinde. Migros, Migros Hemen ve Macro Center
Apple.com: Marka siteleri içinde en iyisi
Bu sırada dikkat edilmesi gereken iki site var. enuygun.com ve ebebek.com. İkisine de çok dikkat etmek gerek. Ayakları yere basıyor ve güçlü yapılar.

Amazon Türkiye’den yüzünüzü güldürecek Gülümseten Cuma Fırsatları!

Amazon Türkiye’nin gelenekselleşen Kasım ayına özel alışveriş etkinliği Gülümseten Cuma Fırsatları, 29 Kasım tarihine kadar, tüm kategorilerden popüler markalarda ve sezonun olmazsa olmaz ürünlerinde devam ediyor.
Amazon Türkiye, yüzde 60’a varan indirimlerin yanı sıra yıldızlı ürünlerde indirim oranı tutarında ücret iadesi garantisi, bedava ve hızlı kargo seçenekleri, tüm kredi kartlarına 12 aya varan taksit imkanı, mobil uygulama üzerinden yapılan alışverişlere özel indirimler, ocak ayı sonuna kadar uzatılmış iade süreleri ve çok daha fazla fırsatla bu yoğun alışveriş sezonunda müşterilerine iyi bir deneyim vadediyor.

Çırağan Palace Shop’tan yeni yıla özel lezzetler ve hediyelikler

Çırağan Sarayı’nın online alışveriş sitesi “Çırağan Palace Shop” yılbaşı coşkusunu sevdikleriyle paylaşmak ve yeni yılda ayrıcalıklı bir hediye vermek isteyenlere birbirinden leziz alternatifler sunuyor.
Çırağan Sarayı’nın pastane şefleri tarafından hazırlanan, yılbaşı ruhunu yansıtan zencefilli kurabiye evler, “yule log” kütük pastalar, stollen, panettone kekler; Noel Baba, yılbaşı ağacı, kızak gibi stillerde hazırlanan çikolatalar ve daha fazlası bu özel dönemde sevdiklerine Çırağan Sarayı’ndan lezzetli bir hediye vermek isteyenleri bekliyor.
Yılbaşı için özel olarak hazırlanan bu lezzetler Çırağan Palace Shop’tan online olarak sipariş verilebileceği gibi dileyenler siparişlerini otele de gelip teslim alabiliyorlar.
https://ciraganpalaceshop.com/magaza/yilbasi

Haftanın diğer teknoloji haberleri

Haftanın en ilginç haberi Apple’ın ürünleri için “Self Repair Kit” ‘i ( Kendin yap tamir kitleri ) duyurması oldu. En kısa zamanda Amerika’da çıkacak kitler daha sonra dünyaya yayılacak.
Apple aynı zamanda ailenizden bir fert öldüğünde verilerine ulaşmak imkanını da bu hafta duyurdu.
Netflix platformuna oyunları getiren Netflix Games altyapısı önce Android sonra da iOS için açıldı.
Ford eski model araçları elektrikliye çeviren sistemini duyurdu.


Ford ve Purdue Universitesi, elektrikli otomobilleri süper hızlı şarj etmek için bir patent aldıklarını duyurdu. Hız kaybının en önemli sebeplerinden birinin otomobil ile şarj istasyonu arasındaki kablonun aşırı ısınması olduğunu farkeden Ford, kabloyu soğutarak sorunlardan birinin daha çözülmesini sağladı.

Atıf Ünaldı

23 Aralık 1973 tarihinde Malatya’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesinde Fizik Bölümü’nde eğitim aldığı yıllarda Türkiye’de ilk kez iki bilgisayarı telefon hatları üzerinden konuşturan BBS sistemini kurarak, Türkiye’deki ilk internet ağını oluşturmuştur. Bir çok radyo ve televizyonda program yapımcılığı ve sunuculuğunu, bir çok teknoloji dergisinde köşe yazarlığı, bilişim editörlüğü ve genel yayın yönetmenliği yaptı. Türkiye’deki ilk internet servis sağlayıcısının genel müdürlüğünü üstlendi. Bir çok organizasyon ve kuruluşta internet süpervizörlüğü , webmaster’lığı , IT direktörlüğü ve dijital projeler koordinaörlüğü görevlerinde bulundu. Farklı üniversitelerin farklı fakültelerinde öğretim görevlisi olarak bulunmuş olan Ünaldı; şu an teknoloji ve pazarlama konuları başta olmak üzere birçok alanda hizmet veren Unaldi Consultancy’nin kurucusu. IPTV Derneği başkanı’da olan Atıf ÜNALDI Bloomberg Businessweek’te her hafta köşesinden teknoloji yorumları yapıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top