Kavcıoğlu 6 ay sonrasına umut vaad etti

Kavcıoğlu 6 ay sonrasına umut vaad etti
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Yerli yatırımcılarla toplantı saat 11:00’de başladı. Başkan Şahap Kavcıoğlu ‘’Mevcut para politikası...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dün videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Yerli yatırımcılarla toplantı saat 11:00’de başladı. Başkan Şahap Kavcıoğlu ‘’Mevcut para politikası duruşumuzun 2022 yılının ilk yarısında birikimli etkilerini gözlemleyeceğiz’’ dedi. Bankanın rezervlerinde son dönemde artış yaşandığına dikkat çeken Kavcıoğlu rezerv artışının kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti. Faiz indirimine yönelik olarak ise Kavcıoğlu ‘’Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum’’ dedi.

Rezerv çoğalmadı, azaldı

Hükümet yeni ekonomi uygulaması ile ihracatı artıracak, ithalatı düşürecek ve doları bollaştıracaktı ancak önceki hafta evdeki hesap çarşıya uymadı, Merkez Bankası’nın rezervleri azaldı. Merkez Bankası toplam rezervleri 26 Kasım ile biten haftada 2 milyar 248 milyon dolar geriledi, 126 milyar 146 milyon dolar oldu.

Siz bizi bir de doğal gaz çıkarınca görün

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, artan döviz kurları, yükselen enflasyona ilişkin karamsarlığı ihracat rakamları ve doğal gaz vaadi ile dağıtmaya çalıştı. Altun ihracatın kasım ayında rekor kırdığını vurguladı, oradan keşfedilen doğal gazı gündeme taşıdı. Altun, “Kısa zamanda keşfettiğimiz doğal gaz rezervlerini de çıkarmaya başladığımızda enerji için döviz çıktısı azalacak ve bu da vatandaşlarımıza alım gücü ve refah olarak geri dönecektir” ifadelerini kullandı.

Merkez kredi notunu riske attı

Merkez Bankası’nın net rezervleri ekside olmasına rağmen döviz kurlarının oynaklığına yaptığı müdahale uluslararası kuruluşlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poors’a göre Merkez Bankası, dövize müdahale için “ödünç alınmış” rezervleri kullanarak liraya olan güveni daha da zedeleme riski alıyor. S&P son gelişmelerin mevcut ülke kredi notunu da riske attığını duyurdu.