Kavcıoğlu bildiğiniz gibi

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 29, 2022 / 06:56

Merkez Bankaları tüm dünyada ekonomide istikrarın, güvenin sigortası gibidir. Bizzat kendi iktidarı tarafından etkisizleştirilerek önemsizleştirildiği açıklanan Türkiye hariç tabii… Türkiye merkez bankacılığında dün bir tarih daha yazdı! Bizzat Merkez Bankası Başkanı tarafından…

Başkan Şahap Kavcıoğlu bu yılın 3. enflasyon raporunu okuduğu toplantıda, değer kaybında rekorlar kıran TL için şöyle bir ifade kullandı: “Son 10 günü çıkarırsak bir ayda en az değer kaybeden para birimi TL…”

Oysa geçen yıl yüzde 40’ın üzerinde, sadece yılbaşından bugüne yüzde 26 değer kaybeden bir para birimimiz var, ekonomi yönetiminin el birliği sayesinde…

ENFLASYONA GÜNCELLEME!
Ekonomi bilimcilerinin üç haneli enflasyon uyarıları yaptığı dönemde tek haneli enflasyon hedefinden bir süredir vazgeçmek zorunda kalan Merkez Bankası, yılsonu hedefini önce yüzde 23,2’ye sonra iki kat artışla yüzde 42,8’e çıkarmak zorunda kalmıştı. Dün Kavcıoğlu bu veride güncelleme yapıldığını duyurdu, yeni hedef bu kez de “Yüzde 60,4”e çıktı.

Kavcıoğlu, öncekilerde olduğu gibi ekonomideki olumsuzlukları “jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar”a bağladı. Yani dış güçler…

Başkan Kavcıoğlu, “Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir” iddiasında bulundu.

Bizzat Hazine Bakanı, “Politika faizni önemsiz hale getirdik” demesine rağmen Kavcıoğlu, “Politika bileşenlerini etkin şekilde kullanmaktayız. Liralaşma perspektifi ile araçlarımızı etkin olarak kullandık ve kullanmaya devam edeceğiz. Ekonominin potansiyeli ile uyumlu bir parasal büyümeyi gözeterek, tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz” dedi. Ancak son 7 toplantıdır faizi yüzde 14’te sabit tutmasına rağmen piyasada kredi faizleri bu oranın iki katına yaklaşıyor. Kuma bankaları kolay kolay kredi vermiyor. İş insanları uygun maliyetli kredi bulamamaktan yakınmaya devam ediyor.

Başkan Kavcıoğlu, Türkiye’nin 900’ü aşarak rekorlar kıran, kredi maliyetlerini kat kat artıran ülke kredi risk primi (CDS) için de “Haksız” değerlendirmesi yaptı.

FAİZ ARTIRAN ÜLKELERE: YANLIŞ YAPIYORLAR
Birçok ülkenin faiz artırdığını da belirten Kavcıoğlu, “Kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor, zaman gösterir” dedi.

40 yılın rekor enflasyonunu yüzde 8.6 ile yaşayan ABD, enflasyonla mücadele için sert şekilde faiz artırmaya devam ediyor. AB Merkez Bankası ve diğer birçok Avrupa ülkesi de aynı şekilde Türkiye’nin 10’da birinden az enflasyon verileriyle faiz artırarak mücadele başlattı ve şartlara göre bunu yapmaya devam edecekleri mesajlarını veriyorlar güçlü şekilde.

Kavcıoğlu’na göre bir tek Türkiye faiz artırmayarak doğru yapıyor. Ancak Türkiye 7 aydır faiz düşürme ısrarından da vazgeçmiş durumda. Geçen 7 ayda “faiz sebep enflasyon sonuç” olmadığı çoktan bizzat Türkiye’de kanıtlanmış oldu.

Türkiye, AKP lideri Erdoğan’ın “Faiz sebep enflasyon sonuç” ısrarı nedeniyle geride kalan 7 ayda enflasyonu en az 4 kat arttı, döviz kurları rekor üstüne rekor kırarak yükseliyor, TL değersizleşiyor, buna rağmen cari fazla vermek bir yana ithalata bağımlı hale gelen üretim nedeniyle ihracat artsa bile para kazanamıyoruz ve cari açık arttıkça artıyor, politika faizi düşürülmesinin piyasa kredi faizlerine etkisi tam ters yönde oldu, iş insanlarının kredi kullanma maliyetleri yükseldi.

MB, ENFLASYON TAHMİNİNİ 17 PUANDAN FAZLA ARTIRDI
Merkez Bankası enflasyon hedefini 11 yıldır tutturamıyor. 27 Ocak’ta açıklanan ilk raporda bu oran yüzde 23,2’ydi. Nisandaki rapordaysa bu oran yüzde 42,8’e yükseltilmişti. MB’nin orta vadeli enflasyon hedefi halen yüzde 5 seviyesinde. Ancak Merkez Bankası, enflasyonda hedefi (yüzde 6,5) en son 2010’de tutturmuştu. Kanunen görevi fiyat istikrarı olsa da 11 yıldır belirlediği seviyenin uzağında kalan MB, 2021’de de yüzde 5 hedefiyle başlamış, daha sonra tahminlerini sırasıyla yüzde 9,4, 12,2, 14,1 ve son olarak 18,4’e çıkarmıştı.

ARTIK BİTTİ
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Merkez Bankası’nın her enflasyon raporunda artırdığı tahmine tepki gösterdi. Babacan, “Ağızlarıyla kuş tutsalar enflasyonu asla aşağıya düşüremezler artık bitti. Onu biz düşüreceğiz. Enflasyon planlı, programlı bir ekonomi modeli ile düşer. Akılla düşer, bilimle düşer” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top