Kavcıoğlu çark etti

Kavcıoğlu çark etti
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısına katıldı. Kavcıoğlu’nun konuşmasında çekirdek enflasyona yaptığı vurgu dikkat çekti:“Para politikasının etkileyebildiği talep unsurları,...

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası ekonomi toplantısına katıldı. Kavcıoğlu’nun konuşmasında çekirdek enflasyona yaptığı vurgu dikkat çekti:
“Para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve bunların orta vadeli enflasyon hedefimizle uyumlu seyretmesine ilişkin analizler yanında, önümüzdeki dönemde arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına biraz daha fazla ağırlık verilecektir. Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Özellikle salgının getirdiği olağanüstü koşullar, enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta.”
“Enflasyon son çeyrekte düşüş eğilimine girecektir”
Kavcıoğlu, konuşmasında enflasyonun son çeyrekte yavaşlayacağına ilişkin öngörülerini yineledi: “Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini ve son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceğini düşünüyoruz. Gıda dışı enflasyonun yılın geri kalanında da manşet enflasyonun altında kalmaya devam etmesini bekliyoruz.”
Manşet enflasyon politika faizini aşmıştı
TÜİK verilerine göre ağustos ayında yıllık TÜFE artışı yüzde 19,25 gerçekleşerek yüzde 19’luk politika faizini aşmıştı. Ağustos ayında çekirdek enflasyon ise yüzde 16,76 olarak kaydedilmişti.
Daha önce TCMB karar metinlerinde faizin enflasyon üzerinde belirlenmeye devam edeceğini belirtiyordu. Son karar metninde bu konuda “Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.” ifadeleri kullanılmıştı.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu konuşmasında rezervlerin durumuna ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Kavcıoğlu, “Döviz rezervlerimizdeki gelişmelere baktığımızda, rezervlerdeki iyileşme öngörülerimiz ile uyumlu seyrediyor. Rezervlerimiz 85-90 milyar ABD doları seviyelerinden yaklaşık 30 milyar ABD doları artışla 115-120 milyar ABD doları bandına geldi. Swap anlaşmaları, reeskont kredileri, cevherden altın alımı ve zorunlu karşılık adımları bu artışa katkı yapan ana unsurlar oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı TV yayınında, ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Enflasyon VE faiz açmazında çekirdek polemiği

Veli Ağbaba: Ağızlarını her açtıklarında dolar uçuşa geçiyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamaları ardından #dolar 8,47 TL’ye, #euro 10 TL’ye yükseldi. Ne piyasalar güveniyor, ne yatırımcılar, ne millet hiç kimsenin bunlara güveni kalmadı. Şahsım sebep, enflasyon/döviz/zam sonuçtur!
Mert Yilmaz: TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon vurgusu Eylül’de bir faiz indirimi gelebilir düşüncesini güçlendirince dolar 8,50 ye doğru hareketlendi. Bir kez daha yazayım. Faiz indirimi için yıl sonuna kadar bir alan var ama Eylül toplantısında pas geçilmeli.
Gürsel Tekin: 200 TL banknot 2009 yılında tedavüle çıktığında 133 dolar alınıyordu. Bugün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun konuşmasından sonra 23 dolar alınıyor. Paramız pul oldu.
Fatma Hoca iktisat: “Çekirdeğe odaklanıyoruz” #USDTRY 8,47 Şahap Kavcıoğlu
İris Cibre: Politika faizinde Türkiye, dünyada 9., Avrupa’da 1. en yüksek faizi veriyor. TRY, sene başından bu yana 11.5% değer kaybetti. Tüm bunlara rağmen reel faiz ekside. Sorun yok Merkez Bankası çekirdeğe odaklanacak. Çekirdek enf. 16.76% Enflasyon 19.25% #faiz #ekonomimasalıbitti
Hakan Kara: Dünya enflasyon liginde bronz madalya aldığımız iki yıl var: 1978 ve 1998. Son yıllarda ilk 20’de geziniyoruz. Bu yıl ilk 10’u zorlarız. Enflasyon sorununu çözebilmek için önce sorun olduğunu kabul etmek gerekiyor. 2006 yılında enflasyon hedeflemesine geçerken tüm ülke örneklerini incelemiştik. O dönemde sadece Kore ve Tayland “çekirdek” enflasyonu hedefliyordu. Sonradan onlar da TÜFE’ye geçtiler.
Uğur Gürses: Merkez Bankası Başkanı @sahapkavcioglu yılın geri kalanında cari fazla beklediklerini söylemeye devam ediyor. OVP’de ise yıllık 21 milyar dolar cari açık tahmini var. Yılın ilk 6 ayında 13.6 milyar $ açık oldu. Hükümet üstüne 7.4 milyar $ daha eklenecek derken, TCMB fazla diyor. Merkez Bankası enflasyon yılsonunda yüzde 14.1 tahmin ederken, hükümet yüzde 16 diyor. TCMB şimdi iletişimi çekirdek enflasyona çevirdi. Soralım; otomotivde ÖTV matrahı değiştirildiğinde çekirdek ne kadar aşağı çekildi? Bu yol çıkmaz. Enerji, gıda, içecek, alkollü içki ve sigara hariç çekirdek enflasyon kalemlerinin medyan değeri çok şey söylüyor… Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası’nda konuşan Merkez Bankası Başkanı @sahapkavcioglu’na iyi ki şu sözü hatırlatmadılar: Jacques Delors’un sözü, “Almanların tamamı belki tanrıya inanmaz, ancak tamamı Bundesbank’a inanır.” Hedeflemenin hedefi manşet enflasyonu bırakıp çekirdek enflasyonu gösteren, sonra da “TL’nin güçlenmesi için politika üretiyoruz, bu yönde adımlar adımlar atıyoruz” diyen Merkez Bankası Başkanı doları yüzde 1.4 yükseltip TL’de değer kaybına yol açtı. Başka ülke olsa gülerdik… Uzun yıllar enflasyonu yüzde 2’de tutan küresel merkez bankacılığı o. Çekirdek enflasyonu yüzde 16-20 arasında olanlar değil…