Kayaşehir tünel turizmine açılıyor

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 25, 2022 / 13:45

Nevşehir’deki kayadan oyma tarihi yamaç yerleşimi Kayaşehir’de, 2015 yılından beri temizlik çalışmaları süren 186 metrelik tünel, mayıs ayının ilk haftasından itibaren turistleri ağırlayacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca 2014 yılında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkarılan, yıllarca devam eden temizleme ve restorasyon çalışmaların ardından bazı bölümleri 2020 yılı temmuz ayında turizme açılan Kayaşehir’de yeni alanların keşfi sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen, içinde kayadan oyma kilise, çok sayıda oda, hayvan barınaklarının bulunduğu alanı ziyaret edenler, kayadan oyma uzun tünelden geçerek farklı deneyim yaşayacak.

Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AA muhabirine, Kayaşehir’in 6. yüzyıldan bugüne kadar yaşam izlerini taşıyan bir alan olduğunu, yakın gelecekte önemli bir turizm destinasyonu haline gelebileceğini belirtti. Alandaki çalışmalar sürdükçe heyecan uyandıran yeni bulgularla karşılaşıldığını aktaran Savran, şunları kaydetti:


VARLIĞINI BİLMEDİĞİMİZ TÜNELLER VAR
“Kayaşehir yeni keşiflerle genişliyor. Burası zamanla keşfedilmeye açık bir yer, henüz açılmamış ama varlığını bildiğimiz mekanlar ve tüneller var. Yeni açılan tünel de gezilebilir hale gelecek ve Kayaşehir, yamaçtan girilen bir yer altı şehri olacak. Turizme önemli katkıları olacaktır. Kayaşehir’in tamamı ortaya çıktığında eşsiz bir turizm uğrak noktası haline gelecek.”

Alanda yürütülen çalışmalardan sorumlu arkeolog Semih İstanbulluoğlu ise geçmişte insanların yaşam alanı olarak kullandığı Kayaşehir’in bölgedeki yeraltı şehirlerinden farklı özellikler taşıdığını ifade etti.

Kayaşehir’de ziyarete açık bölümler arasına eklenen tünelin turistlerin ilgisini çekeceğine inandığını aktaran İstanbulluoğlu, bir insanın içinde rahatlıkla yürüyebileceği genişlikte olduğunu belirtti.

Tünelde ışıklandırma ve statik problemleri çözdüklerini aktaran İstanbulluoğlu, “Karşımızda muazzam bir çalışma var. Yüzyıllar boyu kullanılan yerler buralar. Hiç deforme olmamış. Buraya ‘peribacasından şehir’ diyoruz. Diğer yer altı şehirlerinin tipik anlayışı aşağı doğru inilir ama buranın farklı bir konsepti var” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top