KAYBEDEN GALASARAY DEĞİL TÜRKİYE

KAYBEDEN GALASARAY DEĞİL TÜRKİYE
Fenerbahçe’yi elinden kaçıran Galatasaray, bu maça kadar Fatih Terim ile çıktığı 10 eleme maçını da kazanmış, rakiplerinin kalesine 28 gol bırakmıştı.Rangers kolay rakip değildi. Müzesinde sadece 54 tane İskoçya lig şampiyonluğu...

Fenerbahçe’yi elinden kaçıran Galatasaray, bu maça kadar Fatih Terim ile çıktığı 10 eleme maçını da kazanmış, rakiplerinin kalesine 28 gol bırakmıştı.
Rangers kolay rakip değildi. Müzesinde sadece 54 tane İskoçya lig şampiyonluğu kupası var. Açık mavililer dünyanın en çok kupasına sahip olma ünvanını da kimseye kaptırmıyor.
The Teddy Bears (Oyuncak Ayılar) lakaplı Rangers’in, ön adı olan aynı zamanda kentin adı Glasgow’u 2012 yılında bıraktı. Bu niye ilginç? İflas etti ve yeniden yapılanmaya gitme kararı aldı. Ama iflas ile kendini amatör ligde buldu. Yılmadı, her sene şampiyon oldu ve 4 yıl sonra İskoç Premier Ligi’ne geri döndü.
Dünya büyük futbol küçük. Galatasaray’ın efsane ismi Tugay Kerimoğlu’nun Avrupa kariyeri bu takımda başlamıştı. Kim transfer etmişti Tugay’ı o zamanki adıyla Glasgow Rangers’e? Fenerbahçe’nin eski hocası Dick Advocaat. Tarihe bu kadar girmişken, 21 yıl önce İstanbul’da doğan George Hagi’nin oğlu Lanis Hagi de babasının mevkisinde sahaya çıktı Galatasaray’a karşı.
Daha önce Galatasaray ile iki kez karşılaşan, birinde Tugay’ın da rakip olduğu Rangers, Cim Bom’a karşı galibiyet yüzü görmemişti. Kalesinde Beşiktaş’tan hatırladığımız James McGregor vardı.
Arda’nın hastalığı nedeniyle kadroya alınmayınca Babel bu sezon ilk kez kendini ilk 11’de buldu. Yine sakat olan Saracci’nin forması dün gece Linnes’e verildi Terim tarafından.
İlk tehlikeli atak 11. dakikada geldi. Goldson’un kafası kaleye süzülürken, Luyindama son saniyede gole engel oldu.
İlk çeyrekte daha etkili ve hatta baskılı bir oyun kursa da Rangers, Galatasaray devreyi dengede kapadı.
İkinci yarının hemen başında Hagi’nin asistini Arfield ağlarla buluşturdu ve ev sahibi ekibi öne geçirdi. Rangers, 9 dakika sonra kaleci Fatih’in hatası, Linnes’in etkisizliğiyle ikinci golü buldu.
Galatasaray’ın kanat umutları Babel ve Feghouli kötü günlerinde olunca kanatsız kaldı takım. İkisi de oyundan alındı ama durgun Aslan, rakibini ilk yarıdaki kadar bile ısıramadı.
2-0’dan sonra Marcao’nun 87. dakikadaki golü uzatma için umut yarattıysa da yetmedi.
Galatasaray, yorgun görüntüsü, durgun haliyle Rangers’e adeta turu hediye etti, iyi başladığı elemeleri Glasgow’da noktaladı. Bu maç Galatasaray’ın Avrupa’daki en etkisiz maçlarından biri olarak kayda geçti.
Ama kaybeden sadece Galatasaray değil Türkiye de oldu.
Zira UEFA ülke puanı sıralaması için kritik bir maçtı. Türkiye, Mircea Lucescu'nun çalıştırdığı Dinamo Kiev, Gent'i geçip Şampiyonlar Ligi’ne adını yazdırmasıyla Ukrayna’nın gerisine, 12. sıraya düştü. 13’üncü sırada ise Rangers’in ülkesi İskoçya var. Ve Rangers gruplara kaldı.
Avrupa’da artık Sivas ve Başakşehir’in alacağı puanlara kaldık. Türkiye, sezonu 12’inci sırada bitiremezse gelecek yıl Şampiyonlar Ligi’ne, 13’üncü sırada bitiremezse de hem UEFA Avrupa Ligi’ne hem de Şampiyonlar Ligi’ne direk takım gönderemeyecek.