Kaybın artmasını kamyon önledi!

Kaybın artmasını kamyon önledi!
Devam eden pandemi süreciyle birlikte talepte yaşanan azalmaya, büyüyen çip krizi eklenince Türkiye’nin otomotiv ihracatı 2021’e yüzde 5.5 kayıpla başladı. Otomobil ihracatı yüzde 20, otobüs-midibüs-minibüs ihracatında yüzde...

Devam eden pandemi süreciyle birlikte talepte yaşanan azalmaya, büyüyen çip krizi eklenince Türkiye’nin otomotiv ihracatı 2021’e yüzde 5.5 kayıpla başladı. Otomobil ihracatı yüzde 20, otobüs-midibüs-minibüs ihracatında yüzde 66 gerileme yaşanırken, kaybın büyümesini kamyon ve kamyonet ihracatındaki yüzde 28,5 artış önledi.

TÜRKİYE, 2021 yılına ihracatta yüzde 2.5 artışla girse de otomotiv sanayi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Pandeminin etkilerinin devam ettiği, üstüne de çip krizinin patladığı ocak ayında Türk otomotiv sanayinin ihracatı yüzde 5,5 düşüşle 2,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracattaki kaybın büyümesini önleyen ise kamyon, kamyonet ve tedarik ihracatındaki artış oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre ocak ayında otomobil ihracatında yüzde 20, otobüs-midibüs-minibüs ihracatında yüzde 66 gerileme yaşanırken, kamyon ve kamyonet ihracatı ise yüzde 28,5 oranında arttı. Aynı dönemde tedarik ihracatı ise yüzde 4 büyüdü.
OİB Başkanı Baran Çelik, pandeminin etkisinin sürmesi nedeniyle 2021 yılının özellikle ilk çeyreğinin zorluğu geçeceğini belirterek, “Bununla birlikte gerek ana gerekse tedarik sanayi açısından güçlü altyapımızla değişen ticaret dengelerinde avantajlı konumumuzu sürdüreceğimize ve büyümeyi kalıcı hale getireceğimize inanıyoruz” dedi.
ÇİP TÜRKİYE’Yİ DE VURDU
Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün ise hem pandemi hem de çip krizi nedeniyle Avrupa’da ve Türkiye’de üretimlerin sekteye uğradığını belirterek, “Ne yazık ki çip krizi Türkiye’ye de sıçradı. Özellikle otomobil üretimlerinde buna bağlı üretimlerde aksama yaşanıyor, bazı fabrikalar üretime ara veriyor. Ayıca Avrupa’da pandemiye bağlı talep azalması nedeniyle otomobil ihracatında sıkıntılar yaşanıyor. Bu noktada bizi tek sevindiren kamyonet ve kamyon ihracatında artış devam ediyor” diye konuştu.
TEDARİK SANAYİ ARTTI
Ürün gruplarına bakıldığında ocakta tedarik sanayinin ihracatı yüzde 4 artarak 890 milyon dolar olurken, otomobil ihracatı %20 azalarak 824 milyon dolar oldu. Kamyonet, kamyon ihracatı %28,5 artarak 427 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise %66 düşerek 46 milyon dolar olarak gerçekleşti.
◆ Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya %5, Polonya’ya %12, İsveç’e %51 ihracat artışı görülürken, İtalya’ya %13, Almanya’ya %26, İspanya’ya %29, İngiltere’ye %60 ve Belçika’ya %37 düşüş yaşandı.
◆ Kamyon ve kamyonette ise en fazla ihracat yapılan ülke olan İngiltere’ye %38, önemli pazarlardan Fransa’ya %64, İtalya’ya %32, Belçika’ya %24, ABD ve Danimarka’ya çok yüksek oranlarda artış yaşanırken,  İspanya’ya %55, Hollanda’ya %90 düşüş görüldü.
◆ Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda ise en fazla ihracat yapılan ülke olan Fransa’ya %54, Almanya %79 düşüş görülürken, Gürcistan’a yüksek oranlı artış yaşandı.

AB’ye düştü ABD’ye arttı

OTOMOTİV sektörünün en büyük pazarı olan Almanya’ya yüzde 5,5 gerileme ile 321 milyon dolarlık ihracat yapılırken, Fransa’ya yüzde 10 artışla 305 milyon dolar, İtalya’ya da %0,4 azalışla 214 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Yine önemli pazarlardan Polonya’ya %28, ABD’ye %34, İsveç’e %20, İrlanda’ya %33 ihracat artışı görülürken, İngiltere’ye %18, İspanya’ya %13, Slovenya’ya %17 Romanya’ya %49, Slovenya’ya %37 ve İsrail’e %42 düşüş yaşandı. ABD’ye yönelik artışta eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatındaki artış etkili oldu. Ülke grubu bazında ihracattan yüzde 69 pay alan Avrupa Birliği Ülkelerine yüzde 5 azalışla 1 milyar 567 milyon dolar ihracat yapıldı. Kuzey Amerika’ya %21 ihracat artışı, Ortadoğu Ülkelerine %28 düşüş görüldü.

İhracat şampiyonu
yine Ford Otosan

TÜRKİYE ihracatının 15 yıldır ihracat şampiyonu olan otomotiv endüstrisinde 2020 yılının şampiyon firmaları belli oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri baz alınarak yapılan açıklamaya göre, 2020 yılında en fazla ihracat yapan otomotiv firmaları sıralamasında ilk üç değişmedi. Toplam 25,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv firmaları arasında zirvede 2019 yılında olduğu gibi yine Ford Otomotiv yer aldı. İkinci Toyota, üçüncü ise Oyak-Renault oldu. İlk üç şirketi sıralasıyla Tofaş, Kibar Dış Ticaret (Hyundai Assan), Mercedes-Benz Türk, Bosch Sanayi ve Ticaret, TGS Dış Ticaret, Man Truck & Bus takip etti.