Kazılar müzelere eserler kazandırıyor

Kazılar müzelere eserler kazandırıyor
Türkiye’de yol ve inşaat çalışmasında tesadüfen rastlanan ve ardından yapılan titiz kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan tarihi eserler, müzelere kazandırılıyor.Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün...

Türkiye’de yol ve inşaat çalışmasında tesadüfen rastlanan ve ardından yapılan titiz kurtarma kazılarıyla ortaya çıkarılan tarihi eserler, müzelere kazandırılıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, arkeolojik kazı çalışmaları, su altı ve kurtarma kazılarıyla 2020’de 6 bin, 2021’de ise 11 bin eser müzelere kazandırıldı.

Diyarbakır’daki Ambar Barajı etki alanında yapılan kurtarma kazılarında, 850 eser Diyarbakır Müzesi envanterine alındı. Kayseri’de Örenşehir Mozaikli Yapı Kalıntısı Kurtarma Kazısı, İstanbul’da Marmaray, Haydarpaşa Banliyö Hatları İyileştirme Projesi Kazısı, Diyarbakır’da Silvan Barajı Kazısı-Kaniya Navin olmak üzere farklı illerde kurtarma kazıları yürütüldü.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, 2018’den başlayarak çok yoğun kazı çalışmaları yürütüldüğünü bildirdi. Yazgı, 2019’da Türk Tarih Kurumu ile başlayan 12 aylık kazı çalışmalarının planlanmasının önemli bir adım olduğuna dikkati çekti. Dünyada 12 ay kazı yapılabilen bir stratejinin olmadığını anlatan Yazgı, şunları kaydetti:
“20 kazıyla başladığımız sistem 143 kazıyla devam ediyor. Bu yıl kasıma kadar 700 arkeolojik kazı, kurtarma kazısı ve yüzey araştırmasını tamamladık. Bu, dünyada eşine az rastlanan bir çalışma örneği. Her gün yeni buluntularla yeni keşiflerle bilimsel araştırmalara imza atıyoruz. Önemli olan, toprağın altındaki bu değerlerin doğru şekilde çıkarılıp, restorasyonunu yapıp, bilimsel çalışmalar olarak dünyaya tanıtılmasıdır.”

Kurtarma kazılarının önemine değinen Yazgı, “Kurtarma kazıları, inşaat hafriyatında, yol çalışmasında, baraj inşaatında ya da kaçak kazı ihbarı sonucunda gerçekleştirilen kazılardır. Müze müdürlüklerimizin başkanlığında, bazen hocalarımızın desteğiyle, arkadaşlarımızın hızlı şekilde bu tür yerlerdeki eserleri kurtarıp, korumaya almak için yaptıkları çok özel bir kazı çalışmasıdır. Bu kazı çalışmalarıyla her yıl binlerce eseri müzelerimize kazandırıyoruz. Genelde nitelikli eserler oluyor’’ bilgisini verdi.