KDV indirimine sıkı denetim

KDV indirimine sıkı denetim
Ticaret Bakanı Mehmet Muş temel gıdada KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Muş, bugünden itibaren bu kararı fiyatlara yansıtmayan marketlere yaptırım uygulanacağını duyurdu. Muş, sosyal...

Ticaret Bakanı Mehmet Muş temel gıdada KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Muş, bugünden itibaren bu kararı fiyatlara yansıtmayan marketlere yaptırım uygulanacağını duyurdu. Muş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız” dedi.

Bakan Muş açıklamasında, “Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın” ifadelerini kullandı.

KDV İNDİRİMİ YAPILACAK BAZI ÜRÜNLER
• Pirinç
• Makarna
• Kahve
• Su
• Süt ve süt ürünleri
• Yumurta
• Sebze
• Kuru baklagiller

ENFLASYONA POLİSİYE ÖNLEMLER

Ekonomistler, KDV indirimini kısa vadeli günü kurtarma hamlesi olarak yorumladı. Ayrıca açıklanan Enflasyonla Mücadele Timi enflasyonla mücadelede ‘polisiye bir önlem’ olarak eleştirildi. Ekonomistler daha önce farklı isimlerle lanse edilen ‘polisiye önlemlerin’ fiyatların düşmesini sağlamadığını belirtti.

Üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüş sağlamayı hedeflediklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün fahiş fiyat uygulayanlar için Enflasyonla Mücadele Timi kurulacağını açıklamıştı.

KISA SÜRELİ ETKİSİ OLACAK
Kurulacak ‘tim’le ilgili soru işaretleri bulunuyor. Oluşturulacak timin denetimleri nasıl yapacağı ve kimlerden oluşacağı merak ediliyor. Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş ise sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, “Kafamda deli sorular” diyerek ‘tim’le ilgili bazı sorular yöneltti: “Enflasyon timi kaç kişiden oluşacak? Yeni eleman mı alınacak, başka alanlardan mı kaydırılacak? Fahiş fiyat ölçüsü ne olacak ve tim buna karşı ne yapacak? Tim kamu fiyatlarını da denetleyecek mi? Biz “tim”ci abi ve ablaları görünce tanıyacak mıyız?”