Kelepçeli diş çekimi

Kelepçeli diş çekimi
Mücella Yapıcı cezaevinden hastaneye gidişlerinde karşı karşıya kaldığı muameleyi kaleme aldı. Yapıcı üç muayenesinden örnek verdi. İlki Beyoğlu Göz hastanesinde. Muayene beklerken ayak ayak üstüne attığı için çocuğu...

Mücella Yapıcı cezaevinden hastaneye gidişlerinde karşı karşıya kaldığı muameleyi kaleme aldı. Yapıcı üç muayenesinden örnek verdi. İlki Beyoğlu Göz hastanesinde. Muayene beklerken ayak ayak üstüne attığı için çocuğu yaşındaki güvenlik görevlisinden yediği fırçayı, hasta haklarını hatırlatmasına rağmen göz muayenesinin ellerindeki kelepçe çözülmeden yapıldığını anlattı.

İkinci hadise Sadi Konuk Hastenesi’nde. Yine ellerinde kelepçe ile muayene yapılmak istenmesine gösterdiği tepkiyi, doktora hasta haklarını hatırlatmasını, doktorun, “görmedim” yanıtını kaleme aldı, Mücella yapısı. Kendisini muayene eden doktorun yüzüne bakmamasından duyduğu rahatsızlığı kendi üslubu ile anlattı. Muayene bittikten sonra, “Neyim var doktor bey” sorusuna, bilgisayarı göstererek, “Buraya yazdım” demesini ve başkaca tek kelime etmemesini.

Ve üçüncü tecrübe. Yapıcı ellerinde kelepçe ile oturduğu dişçi koltuğunda dişinin çekiliş hikayesini dile getirdi.

Aslında bütün bu durumlar için hem etik kurallar yürürlükte hem de yasal kurallar. Yapıcı kendi hikayesi üzerinden bütün bu kuralların kitaplarda kaldığını, uygulamada insan onuruna aykırı yaklaşımı gözler önüne serdi.