KENDİLERİNE MÜSLÜMANLAR

KENDİLERİNE MÜSLÜMANLAR
Taliban, yönetime geldiği Afganistan’da kadınları iş, eğitim ve sosyal hayattan silen kararları uygulamaya koyarken bu gerici icraatlarının yanı sıra iki yüzlü tavrıyla da eleştiriliyor. Kadınların küçüklükten itibaren...

Taliban, yönetime geldiği Afganistan’da kadınları iş, eğitim ve sosyal hayattan silen kararları uygulamaya koyarken bu gerici icraatlarının yanı sıra iki yüzlü tavrıyla da eleştiriliyor. Kadınların küçüklükten itibaren bütün eğitim haklarını elinden alan Taliban üyelerinin çocuklarının yurt dışındaki okullara gitmesi, ülke yönetiminin uyguladığı çifte standardı gözler önüne seriyor. Üst düzey yetkililer, çocuklarını Katar dahil olmak üzere okullara ve üniversitelere gönderirken Afganistan’da milyonlarca kız öğrencisi eğitimden mahrum kalıyor.



Afganistan Analysts Network’ün bir raporuna göre, birçok Taliban yöneticisi kızlarını okula gönderiyor. Kar amacı gütmeyen politika araştırma grubu tarafından yürütülen raporda, dokuz üst düzey Taliban yetkilisi ve bir Taliban sempatizanı da dahil olmak üzere 30 kişiyle röportaj yapıldı. Konuşan isimlerden bir yetkili, iki kızının Katar devlet okulunda okuduğunu ve birinin eğitimini 2020’de bitirdiğini söyleyerek “Üç yıl eğitimle pek ilgilenmeden yaşadık ama mahallede herkes okula gittiği için çocuklarımız da okula gitmelerini istedi. Bu yüzden dördüncü yılda üç oğlumu ve iki kızımı okula göndermek zorunda kaldım” dedi.

Rapora göre, diğer Taliban yetkilileri çocuklarını Pakistanlılar tarafından yürütülen ve Pakistan müfredatını takip eden ancak İngilizce eğitim veren Katar merkezli özel okullara göndermeyi seçti. Başka bir Taliban yetkilisi, “Katar’da yaşayan Taliban üyeleri ve ailelerinin modern eğitim için güçlü talepleri var ve hiç kimse, hangi yaşta olursa olsun, kız veya erkek çocuklar için buna karşı çıkmıyor” dedi. Taliban üyesi bir bakan, kızının Katar’daki bir üniversitede tıp okuduğunu söyledi.


MOLLANIN KIZININ SOSYETE DÜĞÜNÜ
Afganistan gibi İran’da da şeriat hükümleri uygulanırken mollaların çocukları yurt dışında daha rahat bir yaşam sürüyorlar. İranlı Molla Ayetullah Ahmed İrvani’nin kızının ABD’deki düğününe ilişkin geçen ekim ayında sosyal medyada yayınlanan görüntüler dikkat çekmişti.

Uygunsuz bir şekilde başörtüsü taktığı gerekçesi ile gözaltına alınan Mahsa Amani’nin ölümünün ardından protestolar sürerken Molla İrvani’nin kızının ABD’de rüya gibi modern, şık ve oldukça ‘batılı’ bir düğün yaptığı görüldü. Molla İrvani’nin kızının düğün videosu görüntülerinde, eşi ile öpüştüğü anlara da yer verildi.