Kene vakaları 7 kat arttı, bir çocuk öldü

Kene vakaları 7 kat arttı, bir çocuk öldü
Türkiye’de 2002 ile 2017 yılları arasında sıkça görülen 10 bin 562 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) vakalarında 501 kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak geçen hafta sonu Bitlis’in Hizan ilçesinde 12 yaşındaki...

Türkiye’de 2002 ile 2017 yılları arasında sıkça görülen 10 bin 562 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) vakalarında 501 kişi hayatını kaybetmişti. Son olarak geçen hafta sonu Bitlis’in Hizan ilçesinde 12 yaşındaki bir çocuk kene ısırması sonucu hayatını kaybetti.
Prof. İlhan Çetin, bu yıl kene popülasyonunun artmasında koronavirüsle mücadele günlerinde tarımsal ve hayvansal ilaçlamanın azalmasının etkili olduğunu belirtti. Bu yıl vakaların daha erken görülmeye başladığını ifade eden Prof. Çetin, “KKKA vakalarını nisan sonu veya mayıs başı gibi görmeye alışkınız. Ancak bu sene maalesef 1.5 ay önce bir sürede KKKA vakaları gelmeye başladı. Bizim geçen yıl bu dönemde vaka sayılarımız 7 ila 8 iken şu anda 40’ları bulan vakalarımız var. Bu zamana kadar 1 can kaybımız oldu. Geçen yıl 122 vakamız vardı ve 5 kişi hayatını kaybetmişti. Bu yıl şu ana kadar vakamız 40’ı buldu. Tedbir alınmazsa kene vakalarının çok fazla sayıda göreceğimizi ön görüyoruz” diye konuştu.