Keşke öncelik avm olmasaydı

Keşke öncelik avm olmasaydı
Daha fazla tedbir alınması gerektiğini söyleyen Prof. Ceyhan, “Sadece yüzde 10’luk kısmı kontrol ediyorduk, şimdi daha fazla insan dışarıda olacak. Bir hata bizi olayın başına götürür” dedi.Mayıs ayında atılacak normalleşme...

Daha fazla tedbir alınması gerektiğini söyleyen Prof. Ceyhan, “Sadece yüzde 10’luk kısmı kontrol ediyorduk, şimdi daha fazla insan dışarıda olacak. Bir hata bizi olayın başına götürür” dedi.

Mayıs ayında atılacak normalleşme kapsamında AVM’lerin 11 Mayıs itibariyle ‘yüksek hijyen tedbirleri’ ile açılacağı açıklandı.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu adımın, diğer normalleşme kararlarına göre en riskli tercih olduğunu söyledi ve sürecin çok iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, konuk olduğu CNN Türk yayınında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme adımlarını değerlendirdi.
‘EN KRİTİK DÖNEM’
Normalleşme dönemi için “Bu dönem en kritik dönem” diyerek söze başlayan Prof. Ceyhan, bu adımlara virüsün ne cevap vereceğinin zaman için yavaş yavaş görüleceğini söyledi.
65 yaş üstü ve 20 yaş altının dışarı çıkması ile berber, bakkal gibi küçük işletmelerin açılmasının riski en düşük yöntemler olduğunun altını çizen Ceyhan, AVM’lerin açılmasına ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu. Ceyhan şunları söyledi:
‘YAKINDAN İZLENMELİ’
“Ama AVM’lerin açılması riski yüksek bir yöntem. O yüzden oraya çok dikkat etmeliyiz. Oradan ne cevap geleceğini yakından izlemeliyiz. Testlerle tepsit edemediğimiz ki, New York’ta yapılan bir çalışma bunun tespit edilenin 10 katı olduğunu gösteriyor. İsveç’teki rakam yine on katı olduğunu gösteriyor. Türkiye’de şu anda 60 bin aktif hasta olduğunu düşünürseniz, bunun on katı kadar da virüsü bulaştıracak insan olduğunu düşünürseniz, çok dikkatli olmalıyız. AVM’ye gittiğimizde kaç kişi ile temas edeceğimiz ve bu kişilerden kaçının virüs taşıdığını bilmiyoruz.”

YAPILAN BİR HATA BAŞA DÖNDÜRÜR’
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bundan sonra çok daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizerek, “Şimdi burada, salgının birinci döneminde alınan tedbirlerden çok daha fazlası gerekiyor. Biz bu tedbirleri aldığımızda insanlar evlerde izoleydi. Daha kolaydı işimiz. Sadece dışarıya çıkan yüzde 10’luk kesimi kontrol yeterliydi. Şimdi daha fazla insanı kontrol etmek zorunda kalacağız. Yapılacak bir hata bizi olayın başına götürebilir” ifadelerini kullandı.