Kılıçdaroğlu’nun elektriğini kestiler

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 22, 2022 / 07:53

Zamları protesto amacıyla direniş başlatarak elektrik faturasını ödemeyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin elektriği dün kesildi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, elektrik zammına maruz kalan milyonlar için yola çıktığını belirterek, “Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı değildir. Bir direniştir. Eylemim ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir” dedi.

ELEKTRİK ERROR
Kılıçdaroğlu’nun elektrik saati fotoğrafında ‘Error’ yazısı belirdi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, 9 Şubat’ta “Erdoğan 31 Aralık’ta imzaladığı zamları geri çekinceye kadar ben, bugünden itibaren gelecek hiçbir elektrik faturamı ödemeyeceğim” demişti.

‘ZAM %400’Ü AŞTI’
Kılıçdaroğlu, dün sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, son 3 yılda enerji zamlarının yüzde 400’ü aştığını belirterek, şunları söyledi:
“Eşimden az önce bir haber geldi. Bugün elektriğimizi kesmişler. Hepinizin malumu. Milletimiz çok zor günlerden geçiyor. Hanelerin belini büktüler. Enerjiye yaptıkları zamlar, 3 yılda yüzde 400’ü aştı. Tam yüzde 400. Geri çekin zamları dedim geri çekmediler. Oysa enerji temel bir insan hakkıdır. Ekmek gibidir, su gibidir, hava gibidir. Hakkındır elektrik ey halkım.

3 MİLYON 449 BİN ELEKTRİK KESİLDİ
Gelelim can alıcı soruya. 2021’de kaç abonenin elektriği kesildi derseniz. 2021’de 3 milyon 449 bin 344 abonenin elektriği kesildi. 4 milyon abone yahu, abone… Kişi değil. Kaç kişi demek, bunun hesabını varın siz yapın. Et ve Süt Kurumu’na yatağa aç giren çocuklar için gitmiştim. Oysa zavallı yoksul çocuklarımız hem aç hem de ışıksız giriyorlar yataklara. Bu eşkıya düzenine karşı faturamı ödemeyeceğimi söyledim. Ödeyemeyeceğimden değil, ödeyebilirim ama bu nasip kısmet uğruna verilen kavgada yerimiz belli olsun istedim. Halil İbrahim sofrasına ben de oturmak istedim, ödemedim. Ödeyemeyenlerin sesi olmak istedim.”

ÖNCE SABAH’A HABER SONRA KESİNTİ
Elektriğin kesilmesiyle ilgili dün ilginç bir detay daha vardı. Sabah gazetesi CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun elektriğinin kesildiğini duyurmasından hemen önce saat 11.46’da “Kemal Kılıçdaroğlu’nun fatura şovu bitti, şimdi hesap zamanı! Her an elektriği kesilebilir” başlığıyla bir haber yayınladı.

BAHÇELİ KANDİL GÖNDERMİŞTİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli “Faturayı ödemezse elektriği kesilmelidir” demişti. Bahçeli, 15 Şubat’ta parti grup toplantısında da, “Yasa dışı bir eylemin, sivil itaatsizlik kılıflı bir isyan teşebbüsünün, siyasi bir hezeyanın mahsulüdür” demişti. Bahçeli’nin çağrısıyla MHP teşkilatları da Kılıçdaroğlu’na kandil gönderme eylemi yapmıştı.

BU EYLEMİM SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI DEĞİL BİR DİRENİŞTİR

Faturasını ödemediği için evinin elektririği kesilen CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Devletler insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. İşte ben bu aç gözlü politikacıların yarattığı karanlığa karşı ayaktayım. Bu eylemin sivil itaatsizlik çağrısı değil bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelemdir” dedi. Kılıçdaroğlu, dün saatler 21.00’i gösterirken, tüpgaz lambası ışığında eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile kamera karşısına geçerek açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Milyonlar faturalarını ödeyemeyecek hale geldi. Zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul hale getirildi. Bu zenginler servetlerinin yüzde 1’ini paylaşsalar bütün çocukların eğitim masrafları karşılanır. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu sistem miladi doldurdu. İmkansız görünen düşüncelerin zamanı gelmiştir.

‘Bir Hafta Karanlıkta’
Devletler insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Neoliberalizmin sonu gelmiştir. İşte ben bu aç gözlü politikacıların yarattığı karanlığa karşı ayaktayım. Bu eylemin sivil itaatsizlik çağrısı değil bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelemdir. Eşimle birlikte bir hafta boyunca karanlıkta kalacağız. Adalet için bu ülkede kilometrelerce yol yürüdüm, şimdi karanlıkta oturacağım. Bu dünyada tüm demokratlara sesleniyorum: Samimilerse onlarda halkları için harekete geçsinler.

Erdoğan’a: Zammı geri çek
Erdoğan’a sesleniyorum enerjiye yaptığın zamları geri çek. KDV’yi sıfırla. Kimse merak etmesin karanlıkları aydınlığa çıkaracağız.”

Bahçede gazetecilerle sohbet
CHP lideri Kılıçdaroğlu açıklamasının ardından evinin bahçesine çıkarak gazetecilerin sorularını yanıtladı:
“Bu bütün dünyanın temel sorunu. Kimsenin doğalgazı, elektriği kesilmesin. Bu eğer bir hak ise devletlerin bu hakkı teslim etmesi gerekir. Neoliberal politikalar Türkiye’yi de dünyayı da başka bir yere götürdü. 6 kişinin geliri dünya nüfusunun yarısına tahsil edilebilirse dünyadaki bütün çocuklarının eğitim masrafları karşılanabilir.

‘Elektriği kesilen aileleri ziyaret de edeceğim’
Elektriği kesilen 4 milyon kişinin sesi olmak gerekiyordu. Elektriği kesilen aileleri ziyaret de edeceğim. Ben elektrik faturamı ödeyebilirim. Sorun düşük gelirli ailelerin yaşadığı dram.

Kesilmesini bekliyorduk. Rakamların hiçbir önemi yok ben zaten ödeyebilirim aylığım yetiyor. Sorun 4 milyon kişinin elektriği kesiliyor. Kaç abonenin elektriği kesildi açıklamıyorlar. Korkan bir hükümet olmaz. Eğer bir hükümet korkuyorsa hatalı olduğunu biliyordur.

Kamulaştırma mesajı
Kamucu bir anlayışla yaklaşmak gerekiyor. Elektrik faturası öderken; karlarını, bunların gelecekte yapacakları yatırımları, kayıp kaçak bedelini ödüyoruz. Elektrik dağıtım şirketleri taahhüt ettikleri yatırım yaptılar mı, soruyorum. Eğer yapmış olsalardı Isparta’da yaşananlar olmazdı.”

SELVİ KILIÇDAROĞLU: ELEKTRİĞİ KESİLEN 4 MİLYON AİLE VAR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, elektriğinin kesilmesiyle ilgili evinin önünde soru soran gazetecilere, “Atlatırız, o kadar önemli değil, idare edeceğiz” dedi. Elektrik faturasını ödeyemedikleri için geçen yıl yaklaşık 4 milyon kişinin elektriğinin kesildiğini hatırlatan Selvi Kılıçdaroğlu “Biz ödeyemeyecek durumda değildik ama 4 milyon aile var ödeyemeyen onlarla dayanışma içerisinde olalım istedik” diye konuştu.

AKŞENER: SELVİ HANIM KABUL EDERSE FATURAYI BEN ÖDEYEYİM, SÖZLERİ DE DÜŞMEMİŞ OLUR

Elektriği kesilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu muhalefet partileri liderleri arayarak destek mesajlarını iletti. Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan, Demokrat Parti Genel Başkanı Uysal ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile telefonda görüştü. Liderler, bugün itibariyle evinin elektriği kesilen CHP lideri Kılıçdaroğlu’na dayanışma dileklerini iletti.

Kırşehir’de esnaf ziyareti sırasında Akşener, “Bu işte tabi Selvi Hanım’ın işi zor. Sayın Kılıçdaroğlu hem sözünü yere düşürmemiş olur, eğer müsaade ederse ben ödeyebilirim elektrik faturasını. Hanenin elektrik borcunu ben ödeyebilirim. O da Selvi Hanım için” ifadelerini kullandı.

DESTEK YAĞDI

Akşam evine gittiğinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun komşuları da ışıklarını kapatarak CHP liderine destek verdi. İYİ Parti lideri Meral Akşener, DEVA lideri Ali Babacan, Saadet lideri Temel Karamollaoğlu, Demokrat lideri Gültekin Uysal, Kılıçdaroğlu’na desteklerini iletti, sosyal medyadan da CHP liderine destek mesajları yağdı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top