Barbaros Şansal

Barbaros Şansal

Kimi tok yer, kimi yok… Kimi çok yer, kimi…?

Tok yiyenler

Kuş sütü eksik olmaz sofralarından... Şarabın Petrus’u, havyarın Belugas’ı mezedir hep. Büyükbaşların en nadide fileto parçaları marine edilerek alevli sunulur konyakla tatlandırılarak…

İstakozlar, istridyeler yeni keşifleridir. Porselenin en incesi, kristalin en şeffafı, gümüşün en hasıdır serviste eşlik eden. Varaklıdır mobilyalar, İnegöl’de çakmasından üretilen… Aslı gürgen, cilası ceviz rengidir. Masa örtüleri polyester broker, peçeteler ise kağıttan ibarettir. Neden mi?..

Tok yiyenler genelde açtır geçmişlerinde. Sakadat karıştırılmış kıyma, tavuğun kanadı ve bacağıdır bayram sofralarında zenginlikleri. Birkaç sırrı dökülmüş emaye kâse ya da plastik tabak ve alüminyum tenceredir şölen servetleri.

Francala sonradan görme işi derlerdi, elden ele parçalayıp ısırarak koparırlardı somun ekmekleri. Yer sofrasından ve sofra bezinden iktidara yürüdüklerinde unutuverdiklerini gösterdiler herkese. Elbette en mertebelisi yumruğuyla kırıp katık ettiği soğanı taşıyabilir kral sofralarına, ancak çatal bıçak kullanmayı öğrenmesi kaydıyla.

Çünkü temsiliyet önemlidir günümüzün dünyasında. Moser’in vaftiz kadehine zemzem koyar gibisinden görülmez propaganda afişleri. Köprüler, yollar, trenler oyuncak olur, tok yiyenler aç yatanın halini unutur.

Yok yiyenler

Tok yiyenlerin aksine rızkları pazar artığıdır akşam saatinde. Masa örtüsü kimi zaman gazete kâğıdı, kimi zaman naylon torba yayılması…

Komşunun mutfak kokusu işkencedir gündüz vaktinde. Kaplaması dökülmüş cüzdanında kağıt para zor bulunur. Ödeme kartlarının hepsi zaten sorunludur. Ancak bayılır ekranlarda yemek programlarına. Dua eder tapınağında, tanrı ona da şöhret ve para versin diye.

Haksız mı? Onlara bakınca meziyet ve namus fakiri bir sofranın yokları zaten çoğu adab fakirinden hallice.

Hem açtır hem açıkta ama kapışmanın en alası ile oyalanır aslında.

Aynen futbol maçı gibi yok yer. Birinin tarafı olurken bilmez ki kanallar ve yapımcılar çok yiyenlerin sofrasına çoktan kurulmuştur hanımlar-beyler!..

Çok yiyenler

Pek görünmez onlar ortalarda. Gördükleriniz gösterildiği kadardır. Özel uçakları ve makam araçları bile vardır altlarında. Vara yoğa, aça toka kanun yapanlardır onlar.

Seçtirilmiş harunlardır. En zenginleri ise geçmişi kapkara karunlardır… Çeşnicibaşıları tadar önce zehirlenmesinler diye. Ama artanını yiyecektir çeşnicileri neticede. 

Giyinir kuşanırlar. Pahalı saatler , gözlükler, çanta ve kunduralarla donanırlar. Yok yiyenler ile tok yiyenlerdir sermayeleri. Dalkavuklar ve soytarılardır figurasyondaki neferleri. Hep merak eder tok veya yok yiyenler onların hayatlarını ancak yetindikleri sadece sadaka kırıntılarıdır izin verildiği kadarı.

***

Kimi tok yer, kimi yok. Kimi çok yer kimi?.. Anladınız siz onu!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barbaros Şansal Arşivi