Kimse önünü göremezken indirim ne işe yarayacak?

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 23, 2020 / 14:50

Merkez Bankası, faizi 1 puan daha indirerek yüzde 8.75’e çekti, böylece son 6 toplantıda faiz 13.75 puan inmiş oldu. Açıklanan karar sonrası ekonomistler sosyal medyada Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun kararını değerlendirdi.
‘KÖR HAFIZ EZBERİ İŞLER’
Sosyal medya hesabından kararı değerlendiren Emre Alkin, “Birileri ‘sembolik indirim olacak’ mı demişti? Faize karşı hassasiyetin kaybolduğu durumlarda, yorum yaparken ya dikkatli konuşmalı ya da hiç konuşmamalı” ifadelerini kullandı.
Ekonomist Mustafa Sönmez, yaptığı değerlendirmede, “Ne işe yarayacak? Krediyi daha da ucuzlaştırsanız ne işe yarayacak? Kimse önünü göremezken, iş-aş kaybı herkes için söz konusu iken faiz indirilmiş krediyi kim, neden alıp kullansın? Kör hafız ezberi işler” ifadelerini kullandı. TI’
Ekonomist Atilla Yeşilada da faiz kararıyla ilgili, “TCMB yine beklentileri aştı. Tebrikler. Bu sürünme bir an önce bitsin, ne halimiz varsa görelim” yorumunda bulundu.
Eski Hazine Müsteşarı, iktisatçı Mahfi Eğilmez, kendisine yöneltilen “Merkez Bankası’nın aldığı kararı değerlendirebilir misiniz?” sorusuna “Para politikamız benim yorum sınırlarımı aşmış bulunuyor” cevabını verdi.
‘GÖZLERİNİ KAPADILAR’
Merkez Bankası’nın piyasanın ihtiyaçlarına gözlerini kapatmaya devam ettiğini söyleyen ekonomist Hayri Tüfekçioğlu da şu değerlendirmede bulundu: “TC Merkez Bankası, Politika Faizini 100 Bp indirerek % 8.75’e çekti ve Covid-19’un kur üzerinde yarattığı baskıyı görmezden geldi. Trump-Fed benzeri bir güdüme girerek güven aşınmasını sürdüren MB piyasa gerçeklerine ve ihtiyaçlarına gözlerini kapatmaya devam ediyor”
‘KIRILGAN HALE GELECEK’
Ekonomist Erik Meyersson ise Bloomberg Büro Şefi Onur Ant’ın, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına sosyal medya hesabından yaptığı, Türkiye, merkez bankası krediyi teşvik etmek ve salgından kaynaklanan ekonomik düşüşü hafifletmek için liranın dik düşüşünü geçtiği için faiz oranlarını sekizinci kez düşürdü” paylaşımına, şöyle karşılık verdi:
“Zayıf talep ve emtia fiyatlarının enflasyon görünümünü daha iyi gösterdiğini öne sürebilirsiniz ancak bu önyargıyı hafife almak olur ve buna neden olaylar, Türkiye ekonomisinde herhangi bir iyileşmeyi doğal olarak kırılgan hâle getirmeye devam edecek.”
İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz ise, “Bu karar ile MB, piyasa beklentisi ve ülke gerçeklerine uygun davrandı” dedi.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top