Kimseden çekmedi ziyaretçilerden çektiği kadar

Kimseden çekmedi ziyaretçilerden çektiği kadar
Yaklaşık 2 yıl önce ibadete açılan Ayasofya, bu süreçte 6.5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladı. Bu süreçte Ayasofya, İmparatorluk Kapısı’nın kırılmasından, su haznesinin zarar görmesi, ayakkabılık olarak kullanılması...

Yaklaşık 2 yıl önce ibadete açılan Ayasofya, bu süreçte 6.5 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırladı. Bu süreçte Ayasofya, İmparatorluk Kapısı’nın kırılmasından, su haznesinin zarar görmesi, ayakkabılık olarak kullanılması gibi konularla da gündem oldu.


İstanbul Müftü Vekili Aktürkoğlu yaptığı açıklamada, Ayasofya’nın fetihle birlikte camiye dönüştürülmesinin İslam tarihinin önemli olaylarından biri olduğunu söyledi.

Uzun süre müze olarak hizmet veren Ayasofya’nın 2 yıl önce 24 Temmuz’da yeniden ibadete açıldığını hatırlatan Aktürkoğlu, “Dünyada bulunan bütün kutsal mekanlar ziyaret akınına uğradığı gibi Ayasofya yeniden ibadete açıldıktan sonra yerli ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Ayasofya açılışının ikinci yılında 6,5 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırladı” dedi.

"ZİYARETÇİ SAYISI AYASOFYA İÇİN FACİA"
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, dün Hürriyet’teki yazısında, camiye çevrilen Ayasofya’ya sınırsız ziyaretçi alınmasını eleştirdi. Ortaylı, yazısının “Ziyaretçi sayısı facia” başlıklı kısmında özetle şu görüşlere yer verdi:

RANDEVU SİSTEMİ OLMALI
“Ayasofya’nın restorasyon için belli bir müddet mutlaka kapatılması gerekiyor. Yılda 3 milyon ziyaretçinin Ayasofya’ya girmesi bir facia. Dünyada bu gibi eserlerin hepsinde randevu sistemi uygulanıyor.

Bütün binanın temizliği için; yani normal rutubetin ve suların akıtılması için yapılan kanalların, zeminin sağlamlaştırılması ve zamanın getirdiği çöküntüyü önlemek için yapılan desteklerin doğru düzgün tespiti gerekir ve Ayasofya’ya randevu ile alınan ziyaretçinin belirli sayıyla olması da buna dahildir.”