Kimsenin hayrına olmaz

Kimsenin hayrına olmaz
Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısı öncesi İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Ben artık ilave düşüşün Türkiye için yarardan ziyade zarar getireceğini düşünüyorum” değerlendirmesi yaptı. Merkez Bankası...

Merkez Bankası’nın bu haftaki toplantısı öncesi İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, “Ben artık ilave düşüşün Türkiye için yarardan ziyade zarar getireceğini düşünüyorum” değerlendirmesi yaptı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini belirlemek üzere perşembe günü toplanacak. Finans kuruluşları, politika faizinde bu hafta 1 puanlık indirime daha gidilebileceği öngörüsünde bulunurken, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran tersi yönde görüş bildirdi.

Merkez Bankası’ndan yeni bir faiz indirimi beklemediğini ifade eden Aran gerekçesini de anlattı: “Kredi maliyetlerinden önce enflasyonu konuşmalıyız. Faizleri indirmek enflasyonu ve kuru başıboş bırakmak anlamına gelecek. Bunun kimsenin hayrına olmadığını düşünüyorum. Merkez Bankası zaten öngördüğümüzün ötesinde faiz indirimlerini yaptı. Ben artık ilave düşüşün Türkiye için yarardan ziyade zarar getireceğini düşünüyorum. Faiz artık enflasyonu takip etmeli.”

‘GARANTİ BANKASI TARZI HABERLER GELEBİLİR’
Bloomberg HT’ye konuk olan Aran, İspanyol BBVA’nın Garanti Bankası’nın geriye kalan yüzde 50 hissesini almak için teklif yapmasına ilişkinse şu değerlendirmede bulundu: “Türkiye’de bankaların değerlemesi ‘akıldışı’ bir noktadaydı. Garanti Bankası’nın bu hareketini o nedenle çok iyi anlıyorum, son derece yerinde, isabetli bir karar. Bu haber ülkemizin reklamını yapma, dışarıdan bir yatırımcının bunu görmesi anlamında son derece kıymetli. Borsamız, sermaye piyasaları ve bankacılık sektörü açısından da kıymetli. Türkiye’de bankacılık sektörü çok sağlam, risk maliyetiyle, aktif kalitesiyle sağlam. Güzel bir yıl geçirilebilir. Garanti Bankası tarzı haberlerin de devam edebileceğini düşünüyorum.”