“Kimyasal silah” iddiası Meclis gündeminde

“Kimyasal silah” iddiası Meclis gündeminde
Terör örgütü PKK’ya yakın internet sitelerinde yer alan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialar, TBMM gündemine geldi.HDP Grup Başkanvekilleri...

Terör örgütü PKK’ya yakın internet sitelerinde yer alan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyinde yürüttüğü askeri operasyonlarda kimyasal silah kullandığına ilişkin iddialar, TBMM gündemine geldi.

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, konuyla ilgili olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Meclis’te konuşan Beştaş «Sınır ötesi operasyonlarda kimyasal kullanıldığına dair görüntüler, iddialar, videolar, açıklamalar peş peşe kamuoyuna yansıyor. Bunlar yokmuş gibi davranamayız. Kamuoyunu ikna edici bir açıklama gerekiyor bu konuda” dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da önceki akşam Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, kimyasal silah kullanıldığı iddialarının araştırılması için Meclis’ ve muhalefete çağrıda bulundu. Demirtaş, uluslararası bir heyetin bölgeye giderek incelemede bulunması gerektiğini belirtti.


FİNCANCI’NIN AÇIKLAMASI VE SORUŞTURMA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı Medya Haber TV’de katıldığı bir programda, Fırat Haber Ajansı’nın öldürülen PKK’lıların son dakikalarını gösteren görüntülerini incelediğini ve sinir sistemini hedef alan kimyasal gaz kullanıldığını düşündüğünü söyledi.

Fincancı, bağımsız heyetlerin bölgede inceleme yapmasının uluslararası sözleşmeler gereği zorunlu olduğunu belirtti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, açıklaması nedeniyle Fincancı hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılamak’ suçlarından soruşturma başlattı.

TSK İDDİALARI YALANLADI
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarısına gölge düşürmek isteyen çevrelerce periyodik bir şekilde gündeme getirilen “Türk Silahlı Kuvvetleri kimyasal silah kullanıldığı” iddialarının tamamen asılsız ve gerçek dışı olduğunu açıkladı.

Açıklamada, “Daha önce defalarca açıklandığı gibi Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalarca yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır” denildi.

ALÇAKÇA İFTİRA
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, TSK’yı kimyasal silah kullanmakla suçlayanların, “alçak bir iftira şebekesinin parçası” olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Kimyasal silah yalanı, terörü aklamaya ve estetize etmeye çalışanların beyhude çabasıdır “ dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da “ Mehmetçiğin terörle mücadelesine kara çalmaya çalışmak, terörden de beterdir ve asla kabul edilemez” açıklamasını yaptı.