Kirada yüzde 25 sınırı yürürlükte

Kirada yüzde 25 sınırı yürürlükte
Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak düzenlemeyle birlikte vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, ev sahipleri kiracıları...

Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte kira artışları yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Temmuz 2023’e kadar geçerli olacak düzenlemeyle birlikte vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları da reddedilecek.

11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak yeni düzenleme ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, 12 ay süresince zam oranı sabit olacak. Ortalama 2 bin lira olan bir evin kirasına 500 TL’den fazla zam yapılamayacak.

Bu kural bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Bu hüküm hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacak.

EV SATILIRSA NE OLACAK?
Evin satılması durumunda da kiracının eski kira sözleşmesi devam edecek. Ev sahibi yüzde 25 oranında zam yapabilecek ancak fazlasını isteyemeyecek.

Yeni uygulama ile vatandaşlar TÜFE ortalamasını takip etmeyecek, 12 ay süresince zam oranı sabit olacak. Böylece 2 bin lira olan kira 2 bin 500 liraya, 3 bin lira olan kira 3 bin 750 liraya yükselecek.