‘Kısa Çalışma’ ödemeleri başladı

‘Kısa Çalışma’ ödemeleri başladı
Nisan ayında kapalı olan işyerlerinde çalışanlara ödenekleri dağıtılmaya başlandı. Mart ayı için ödenek hakkı bulunan ancak alamayanlar da bu ay toplu alacak.Kısa Çalışma Ödeneği’nde nisan ayı ödemeleri başvurulara...

Nisan ayında kapalı olan işyerlerinde çalışanlara ödenekleri dağıtılmaya başlandı. Mart ayı için ödenek hakkı bulunan ancak alamayanlar da bu ay toplu alacak.
Kısa Çalışma Ödeneği’nde nisan ayı ödemeleri başvurulara göre yapılmaya başlandı. Ücretsiz izne ayrılan vatandaşlara verilecek günlük 39 TL’lik nakdi ücret desteği ise 8 Mayıs Cuma günü ödenecek.
Kısa Çalışma Ödeneği’ni hak edebilmek için asgari 450 gün prim yatırılmış olması ve son 60 gün içinde kesintisiz olarak prim ödemesinin yapılmış olması gerekiyor. Kısa Çalışma Ödeneği başvurularında iş verinin çalışanlarla ilgili beyanı esas olacak.
3.2 MİLYON BAŞVURU
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıkladığı son rakama göre ödeneğe bugüne kadar 300 bin firma, 3.2 milyon çalışan için başvurmuştu.
Başvuruyu takiben üretimin durduğu 8. günden itibaren ödeniyor. Mayıs ayında çalışılmayan günler için kısa çalışma ödeneği 5 Haziran tarihinde ödenecek. 5 Mart 2020 tarihinden itibaren şirketleri tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar ise nakdi ücret desteğinden faydalanabiliyor.

372 BİN ÇAĞRI GELDİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iletişim merkezi ALO 170’e Türkiye’de koronavirüsün görüldüğü ilk tarih olan 11 Mart’tan sonra 4.8 milyon çağrı geldi. ALO 170’e yapılan çağrılara bakıldığında en fazla talep gelen kurum İŞKUR oldu. Nisan ayının sonuna kadar İŞKUR’a 1.6 milyon çağrı geldi. Kısa Çalışma Ödeneği için de kuruma 372 bin çağrı ulaştı.