Kıyma 300 lira da soğan ucuz mu?

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 1, 2023 / 16:39

Türkiye 2019’daki yerel seçimlerinden önce soğan ve patates fiyatlarına kilitlenmişti. Meydanlara kurulan tanzim satış noktalarında ucuz patates soğan satarak seçmenin öfkesini dindirmeye çalışan hükümet, ülke yine bir seçim arifesinde olmasına rağmen fiyatlara ilgisiz.

Ramazanda et fiyatlarını dengelemek için ithalatın kapısı sonuna kadar açıldı ama kıyma kasapta 300 liranın altına inmedi. Sebze ve meyvede de durum farklı değil. 2018’de hükümetin dikkat kesildiği soğan ve patates de artık ulaşılması zor sebzeler arasında ve siyasetin gündemi mutfaktaki yangından çok uzakta.

Örnek Edirne’den. Edirne’de önceki hafta pazarda 15-20 lira olan kuru soğanın kilosu bu hafta 25 liraya yükseldi.

Pazar esnaflarından Cengiz Özel, “Yeni mahsul de çıkacak. İhracat olduğu için pahalı. Kilosunu 25 liradan satıyoruz ama 30 lira olacak. Vatandaşlar bu fiyata bile tepki gösteriyor. 30 lira olunca ne olur bilemiyorum. 2 kilo soğan alan yok, tek soğan da alan oluyor” dedi.

Yerel seçimler öncesinde hükümet artan patates ve soğan fiyatlarından gelen şikayetlerin sandığa yansımaması için şehir meydanlarında tanzim satış noktaları oluşturmuştu. O dönem kilosu 7 liraya çıktığı için kıyamet kopmuş, patates soğan depolarına baskınlar yapılmış, üreticilere kaçakçı muamelesi yapılmıştı. Bugün ise patatesin kilosu 15-20, soğanın kilosu 25 liraya satılıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top