KKM bütçeyi yedi bitirdi

KKM bütçeyi yedi bitirdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre kur korumalı mevduat (KKM) için yılbaşından beri 60,6 milyar TL ödendi. Bu veriye dövizden KKM’ye dönüşte Merkez Bankası’nın üstlendiği maliyet dahil değil. İlk KKM dönüşü...

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre kur korumalı mevduat (KKM) için yılbaşından beri 60,6 milyar TL ödendi. Bu veriye dövizden KKM’ye dönüşte Merkez Bankası’nın üstlendiği maliyet dahil değil. İlk KKM dönüşü bu ay itibariyle hızlanan şirketler yenilemede 3 ay vadeyi tercih ederken, ağustos bütçe sonuçlarında KKM’nin maliyetinin daha da artması bekleniyor.

KKM, TL’deki döviz kurları karşısında değer kaybının önüne geçmek için Aralık 2021’de uygulanmaya başlamıştı. Sistem, döviz kurlarının yükselmesi durumunda KKM’lerde TL tutan katılımcılara farkın Hazine veya Merkez Bankası tarafından ödenmesini esas alınıyor. Amaç dolarizasyonu önleyip liralaşmaktı ancak tam tersine TL tamamen dolara endeksli hale getirilmişti.

KKM için aylara göre ödenen miktarlar şöyle:
Mart: 11,7 milyar TL
Nisan: 4,6 milyar TL
Mayıs: 4,8 milyar TL
Haziran: 16,1 milyar TL
Temmuz: 23,4 milyar TL

Ekonomistler ve muhalefet, KKM’yi “Hazine’den tasarruf sahiplerine servet transferi” diyerek eleştirirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sistemin ‘çok faydalı olduğunu’ savunuyor.