KKM’nin faturası 160 milyar

KKM’nin faturası 160 milyar
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘Bütçe üzerindeki etkisi sınırlı’ dediği KKM, döviz kurlarının tarihi zirvelere çıkmasıyla bütçeyi sarsabilecek rakamlara ulaşıyor.Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ‘Bütçe üzerindeki etkisi sınırlı’ dediği KKM, döviz kurlarının tarihi zirvelere çıkmasıyla bütçeyi sarsabilecek rakamlara ulaşıyor.

Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu, “Verilere bakıldığında yıl başından bu yana kadar KKM’nin faiz ödemesi olarak Hazine ve Merkez Bankası’na toplamda yaklaşık 160 milyar TL’ye mal olduğu tahmin ediliyor. Bu ciddi bir tutar. Aynı zamanda para arzında da ciddi bir artışı teşkil ediyor. Dolayısıyla KKM’nin enflasyonu körükleyen bir unsur olduğunu söyleyebiliriz.” değerlendirmesi yaptı.

“İNŞAAT MERKEZLİ BÜYÜME” UYARISI
Bloomberg HT yayınına katılan Altınoğlu “Sorunlar sadece son dönemde uygulanan para politikasından kaynaklanmıyor. Tüketim ve inşaat merkezli büyüme gibi daha derin sebepleri de var” dedi.

Türkiye’de enflasyonun nerdeyse bütün ülkelerden kat kat fazla olmasının sebebinin Merkez Bankası’nın kredibilitesini yitirmiş ve enflasyon beklentilerinin bozulmuş olması olduğunu anlatan Altınoğlu şöyle devam etti:

“Talep ve maliyet enflasyonu birbiriyle ilişkili. Yüksek enflasyon liranın getirisinin reel anlamda azalmasına neden olduğu için kurun yükselmesine neden oluyor. İthal edilen ürünlerin maliyeti artığı için de enflasyonist baskı oluşuyor. Diğer yandan da enflasyon beklentileri yüksek olduğu için tüketici tasarruf yerine doğal olarak tüketime gidiyor. Bu da talebin öne çekilmesine neden oluyor. Bu da ayrıca bir enflasyonist baskı oluşturuyor.”

GEÇİCİ ÇÖZÜM SORUNU BÜYÜTÜYOR
Aşırı gevşek para politikasını düzeltmek yerine geçici çözümler üretmeye gidilmesinin sorunları daha da büyüttüğünü ifade eden Altınoğlu şu tespitleri yaptı:
“Enflasyon ve para arzı arasında bir kısır döngünün oluşmasına sebep olduğunu da söyleyebiliriz. Çünkü enflasyon arttıkça döviz kuru da artıyor. Dolayısıyla KKM’nin hazineye ve Merkez Bankası’na maliyeti daha da artıyor.

VADE BİTİNCE NE OLACAK?
KKM’ye ilişkin bir başka riskin de vadesi geldiğinde ne olacağı konusu. Vadesi geldiğinde KKM yenilenip mevduatlar devredilmezse bir anda dövize kayılmasına neden olabilir. Bu da bir anda kura baskı yapılarak kısa sürede ciddi bir artış göstermesine neden olabilir.”