KKTC’de teamül dışı atama: Hükümet kurma görevi lider yerine vekilde

KKTC’de teamül dışı atama: Hükümet kurma görevi lider yerine vekilde
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkedeki hükümet krizini derinleştirebilecek bir adım attı. Tatar, hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ünal Üstel’e verdi. Üstel,...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkedeki hükümet krizini derinleştirebilecek bir adım attı. Tatar, hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Ünal Üstel’e verdi. Üstel, halen İçişleri Bakanlığı görevini de yürütüyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu’ndan yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Tatar, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Sucuoğlu ile istişarelerde bulunduktan sonra, Anayasa’nın 106. maddesinin 2’nci fıkrasına dayanarak UBP Girne Milletvekili Ünal Üstel’i yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi” denildi.

Anayasa’nın 106 maddesinin 2’nci fıkrası, “Cumhurbaşkanının, Bakanlar Kurulu’nu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verebileceğini” içeriyor. Anayasaya göre, Üstel’in kabinesini 15 gün içinde Cumhurbaşkanı’na sunması veya görevi iade etmesi gerekiyor.

HÜKÜMET, 30 NİSAN’DA İSTİFA ETMİŞTİ
KKTC’de Başbakan Faiz Sucuoğlu, UBP, DP ve YDP’den oluşan koalisyon hükümetinin istifasını Cumhurbaşkanı Tatar’a sunmuştu. Tatar, geçen hafta Meclis’te temsil edilen siyasi parti temsilcileriyle görüşerek, hükümeti kurma görevini güvenoyu alabilecek bir milletvekiline vereceğini ve erken seçimin alternatif olmadığını açıklamıştı.

Üstel, 25 Nisan 2022'de kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini sürdürüyor.