KLİMİK: Maske kullanımına mutlaka devam edilmeli

KLİMİK: Maske kullanımına mutlaka devam edilmeli
Maske kullanımının kaldırılacağı yönünde tartışmalar devam ederken Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, salgına karşı alınan önlemlere dair uyarılar yaptı. KLİMİK, “Toplumda, özellikle kapalı...

Maske kullanımının kaldırılacağı yönünde tartışmalar devam ederken Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, salgına karşı alınan önlemlere dair uyarılar yaptı. KLİMİK, “Toplumda, özellikle kapalı (okullar, camiler, konser ve tiyatro salonları, sinemalar, hastaneler, AVM’ler vb.) ve kalabalık ortamlarda (futbol maçları, konserler, mitingler vb.) olmak üzere maske kullanımına mutlaka devam edilmelidir” değerlendirmesini yaptı. KLİMİK’ten yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Ocak ortasından itibaren öncelikle İstanbul olmak üzere ülkemizde etkili olan Omicron dalgası, öngörüldüğü gibi daha önceki dalgalardan çok daha fazla sayıda kişiyi etkilemiş, daha az ölümcül olmasına rağmen ölümler de tüm pandemi boyunca görülen en yüksek ölüm sayılarına yaklaşmış, hatta bazı ülkelerde bu sayıları aşmıştır. Şu anda ülkemizde, test edilecek gruplar azaltılmış olmasına karşın halen günlük 80 bin kesin tanı almış COVID-19 olgusu ve 250-300 arasında ölüm görülmekte, test pozitiflik oranı %15-20’ler seviyesinde seyretmektedir. Bu veriler, salgının ülkemizde kontrol altında olmadığını ve yayılımın devam ettiğini göstermektedir. Üstelik Omicron’un henüz pik yapmadığı pek çok il bulunmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün vurguladığı gibi dünya genelinde haftada 70 bin kişi Covid-19 nedeniyle kaybedilirken, pandeminin sonlandığından söz edebilmek mümkün değildir.”

Maske rahatlığı sağlanan Batılı ülkelerde aşılama yüzde 80-90

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, maskenin, hastalığın bulaşmasını engellediğini söyleyerek, “70 bin vakanın olduğu dönemde maskeyi kullanmamak, kendimizi riske atmak demektir. Biz enfekte olursak aynı evde yaşadığımız insanları da riske atıyoruz. İş yerimizden, sokaktan, okuldan enfeksiyonu eve getirmemenin tek yolu, maskedir” dedi. Prof. Akın, “Batılı ülkelerde maske konusunda rahatlık sağlanan ülkelere bakarsak hatırlatma dozu da dahil olmak üzere aşılama oranları yüzde 80-90 civarında” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de günlük 6 bin civarında vaka açıklandığı zamanlarda ciddi kısıtlamaların uygulandığını anımsatan Akın, “Onun için bizim biraz daha maske takma konusunda duyarlı olmamız lazım” diye konuştu.