KOCA PEMBE TABLO ÇİZDİ

KOCA PEMBE TABLO ÇİZDİ
CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın Ekim 2020’de, “İnşallah bahar aylarında kendi aşımızı vatandaşlarımıza uygulayabilecek aşamaya gelmiş olacağız” diyerek duyurduğu aşılarla ilgili yeni tarih geldi. TÜBİTAK Başkanı...

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın Ekim 2020’de, “İnşallah bahar aylarında kendi aşımızı vatandaşlarımıza uygulayabilecek aşamaya gelmiş olacağız” diyerek duyurduğu aşılarla ilgili yeni tarih geldi. TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, “Çalışmaların bir kısmı faz aşamasında. Erciyes’te yürütülen çalışmada da Faz-2 çalışmaları devam ediyor. İnşallah nisan ayının sonunda Faz-3’e başlanması planlanıyor” dedi.
Geliştirilen aşıların önemli bir kısmının özellikle mutant virüslere karşı etkili olabilmesi için tasarımlar yapıldığını belirten Mandal, “Bilim insanı olarak tarih vermek yanıltıcı olabilir” dedi.
İki farklı yerli Covid-19 aşısı projesi için çalışan Koçak Farma şirketinin CEO’su Dr. Hakan Koçak da insan deneylerinin henüz başlamadığını, devletten onay beklendiğini söyledi. Bir yandan kendi aşısını geliştiren şirket, Erciyes Üniversitesi’nde geliştirilen ve şu anda ikinci faz aşamasında olan aşı için de üretim anlaşması yapmıştı. Dünya’ya konuşan Dr. Koçak, geçen eylül ayında hayvan deneylerinin tamamlandığını ifade etti.
Koçak’ın ‘insan deneyi’ açıklaması, Koca’nın daha önce verdiği bilgilerle de ters düşüyor. Sağlık Bakanı, geçen ekim ayında şirketin laboratuvarlarını yerinde incelemiş, burada cep telefonundan görüntülü aradığı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yerli aşıda insan deneylerine geçildiğini ‘müjdelemişti’.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve TÜBİTAK’ın desteklediği 17 yerli aşı çalışması bulunuyor. Bunlardan Erciyes Üniversitesince geliştirilen aşı, yaygın kullanıma en yakın olanı. 5 Kasım 2020’de Faz-1 çalışmalarına başlanan aşıda, Faz-2 çalışmaları devam ediyor.

5 AŞI ADAYIMIZ DAHA İNSAN ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK

Dün yeni bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “5 yerli aşı adayımız daha insan çalışmalarına başlayacak. Yakın bir gelecekte kendi aşımızı kullanacağız” dedi.

Koca, aşı hedefini sonbahara bıraktı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 25 Şubat'ta yaptığı açıklamada Mayıs sonuna kadar 105 milyon doz aşıya erişileceğini ve 52,5 milyon kişinin aşılanmasının güvencede olduğunu söylemişti. Koca dün ise mayıs hedefinin gerçeğe dönüşmediğini anlatan yeni bir tarih verdi. Koca, "Planladığımız şekilde, nüfusumuzun 50 milyonluk kısmının aşısını sonbahardan önce yaparsak, salgın üzerimizde ağır bir baskı olmaktan çıkacak" dedi. Ayrıca, şu ana kadar yapılan aşı miktarını ise 10 milyon doz olarak açıkladı.
Koca açıklamasının aşı ile ilgili bölümünde de "Dünyada kullanımda olan yedi ayrı aşı var. Çin'deki üreticiyle 50 milyon dozluk aşı anlaşmasını Kasım ayında yaptık. Siparişin ilk kısmını Aralık sonunda teslim aldık. Toplam 130 milyon doz aşı için iki ayrı üreticiyle anlaştık. Başından beri üç ayrı üreticiyle de görüşüyoruz" diye konuştu. Ancak açıklamada yer alan üç ayrı üreticiyle ilgili bilgi yer almadı. Koca ayrıca, “Korona kısa bir zaman zarfında grip gibi sıradan bir hastalık haline gelmeyecek ama 2020'ye çöken kabus 2021'de devam etmeyecek. Çok geçmeden salgın şimdiki gücünü kaybedecek” dedi.