Koca, resmi verileri savundu

Koca, resmi verileri savundu
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Virüs bulaştırıcılığından hiçbir şey kaybetmeden adeta kitlesel bulaşma dönemine geçti” açıklamasını yaptı. İstanbul, İzmir ve Bursa illerini...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Virüs bulaştırıcılığından hiçbir şey kaybetmeden adeta kitlesel bulaşma dönemine geçti” açıklamasını yaptı. İstanbul, İzmir ve Bursa illerini örnek gösteren Koca, bu illerdeki vaka artışının tüm ülkeye yayıldığını vurguladı.
Koca, alınan yeni tedbirlerle ilgili “Bu tedbirlere uyum gösterilmez, aynı hassasiyet gösterilmezse yeni tedbirler kaçınılmaz olabilir” dedi.
Milletvekillerinin sorularını yantlayan Koca, “Pfizer ve Çin Sinovak aşısı Faz3 aşaması üniversitelerimizde devam ediyor. Pfizer aşısının Türkiye’ye verilmesine ilişkin, Ocak ayından itibaren tedrici yıl içinde 25 milyona kadar olabileceği yönünde görüşmelerimiz var. Çin aşısı ile ilgili Aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız” diye konuştu.
Türkiye’de ölüm bilgilerinin iki kaynakta toplandığını söyleyen Koca, e-Devlet’te bulunan defin sayıları ve TÜİK verileri olduğunu belirtti. Koca, “Kayıtlar bu yılki ölümlerin yaklaşık onda birinde ölüm şeklinin bulaşıcı hastalık sonucu doğal ölüm olduğunu göstermektedir. Onda dokuzu ise bulaşıcı olmayan hastalık, yaşlılık şeklinde işaretlenmiştir. Buradan Covid-19 ölüm sayıları anlaşılmaz. Bulaşıcı hastalık eşittir Covid değildir” diye konuştu.
İLK 9 AYDA 329 BİN ÖLÜM
Koca, “TÜİK verilerine göre, geçtiğimiz dokuz ayda ölüm sayısı 329 bin 274’tür. Yıllık ön görülen yüzde 2 artış, bunun 336 bin 518 olması bekleniyor. Bu yılın ilk 9 ayında Covid-19 kaynaklı ölümler dahil 339 bin 26 ölüm gerçekleşmiştir. Aradaki fark 7 bin 244. Covid kaynaklı tespit edilmiş ölüm sayısı 8 bin 62’dir” dedi.
29 Temmuz’dan bu yana ağır hasta sayısının 8 kat arttığını ifade eden Koca’nın, “Vefat eden sayısı 8 kat arttı. Evde semptomu olmayanın sayısı mı sizin için önemli” yanıtı dikkat çekti. Koca, önümüzdeki günlerde Bilim Kurulu ile toplam vaka başlığı altında, vaka sayılarının açıklanması için çalışma yapılacağını duyurdu.