Koca’dan 100 milyon vaadi

Koca’dan 100 milyon vaadi
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Toplumda karamsarlık ve belirsizlik olduğunu söyleyen Koca, “Sebebi, aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamasıdır” dedi....

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı. Toplumda karamsarlık ve belirsizlik olduğunu söyleyen Koca, “Sebebi, aşı hakkında yeterli bilgiye sahip olunmamasıdır” dedi. Aşılama programı, tedariki ve aşı çalışmaları hakkındaki bilgi veren Koca, şunları söyledi:
“Türkiye’de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Yurt dışından getirerek kullanıma aldığımız aşı, toplamda 18 milyon dozun üzerinde. Ayrıca bugün itibariyle, 10 milyon doza tekabül eden, dolumu Türkiye’de yapılacak aşı elimize ulaşmış durumda. Mayıs sonuna kadarsa toplam 100 milyon dozun Türkiye’ye ulaşmasını bekliyoruz. Anlaşma bu şekilde yapılmıştır.”
“1,4 MİLYON DOZ BİONTECH AŞISI ELİMİZE ULAŞTI”
“Yakın zamana kadar süreci Sinovac aşısıyla yürüttük. Şimdi, Alman menşeli Biontech aşısı da sürece dâhil oldu. 1,4 milyon doz Biontech aşısı bugün itibariyle elimize ulaşmış durumdadır. Nisan ayı başında, bu 4,5 milyon doza ulaşacak. Buna ek olarak 30 Milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapılmıştır. Biontech’in üretim kapasitesi arttıkça, Türkiye aşıdan daha fazla yararlanacak.”
“SPUTNİK AŞISI İÇİN İLK GÖRÜŞMELER BAŞLADI”
“Sputnik V’in gelişim süreçlerini yakından izledik. Sputnik’in tedariki için ilk görüşmelere başlanmıştır. Bu aşı, uygunluğunun kesinlik kazanmasına dönük test sürecinden sonra yaygın kullanıma alınabilecek. Firmalarla görüşmelerimizde Haziran ayından önce aşı gelmesi için gayretimiz sürüyor.”
“YERLİ AŞIDA NİSAN SONUNDA FAZ 3 AŞAMASINA GEÇİLECEK”
“Aşının uzun vadeli bir ihtiyaç olacağı açıktır. Böyle bir salgında, bir başka ülkenin ürettiği aşıya bel bağlamaksa yanlıştır. Kendi aşımız, kendi silahımızdır. Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen İnaktif aşı Faz 2 safhasındadır. Son gönüllünün ikinci doz aşısı 9 Nisan’da yapılacak, sonuçların elde edilmesini takiben Nisan ayı sonunda, son aşama olan Faz 3 aşamasına geçilecek.”
BURUNDAN SPREY
“Aşıda yeni bir teknik söz konusudur. Bu yeni teknikte aşının burundan sprey olarak uygulanması amaçlanmaktadır. İntranazal Covid aşısı denilen bu aşının da çok yakında Faz 1 çalışmalarına başlanacak.”
“TEDBİRLERE UYUM AZALIYOR”
“İnsanlık Covid savaşının sonuna gelip dayandı. İnsanlık bunu basit iki tedbir ve aşıyla başarıyor. Aşı konusundaki çalışmalarımızı anlattım. Tedbirlere uyumsa, ne yazık ki, giderek azalıyor.”