Kolombiya’da barış için yeşil ışık

Kolombiya’da barış için yeşil ışık
Kolombiya’da silahlı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Gustavo Petro’nun ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hükümetle barış görüşmelerine yeniden başlamaya istekli olduğunu açıkladı.Reuters haber ajansının...

Kolombiya’da silahlı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Gustavo Petro’nun ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından hükümetle barış görüşmelerine yeniden başlamaya istekli olduğunu açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığı yazılı açıklamada, siyasi ve silahlı mücadelesinde halen aktif olduğunu vurgulayan ELN, “Örgüt aynı zamanda Şubat 2017’de başlayan barış sürecini devam ettirme eğilimini de sürdürüyor” dedi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre açıklamada, Petro’nun politik şiddetin üstesinden gelip, istihdam, girişimcilik ve tarımsal reformlarla birlikte barış sürecinin sürekliliği için planlar geliştirmesi halinde, halk desteğine sahip olacağı vurgulandı.

İnsan kaçırma, gasp, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı madencilik faaliyetleriyle suçlanan ELN ile daha önceki hükümetler arasındaki barış görüşmeleri, örgütün radikal tavrı nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

1964 yılında kurulan örgütün yaklaşık 2 bin 400 silahlı üyesi bulunuyor.

2016 Nobel Barış Ödülü sahibi eski Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos döneminde yapılan son barış görüşmesi de başkent Bogota’daki bir bombalı eylemin ardından sonlandırılmıştı.

Kendisi de eski bir gerilla olan Gustavo Petro ise pazar günü cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 50,4’ünü alarak Kolombiya’nın ilk solcu cumhurbaşkanı seçilmişti. 7 Ağustos’ta göreve başlayacak Petro, seçim kampanyası boyunca, askıdaki barış görüşmelerini yeniden başlatma vaadinde bulunmuştu.

Petro, ELN ile yapılacak barış müzakerelerine ek olarak, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile de 2016 yılında yapılan anlaşmaya uyma sözü vermişti.