KOLON KANSERİNDE BESLENMENİN ETKİSİ ÇOK ÖNEMLİ

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 3, 2021 / 10:21

Kolon kanseri sırasında vücudunuzun beslenme ihtiyaçları

Kanserli insanlar genellikle artan toplam kalori ve protein ihtiyacı da dahil olmak üzere artan besin gereksinimlerine sahiptir. Ayrıca, besin değerleri açısından yoğun bir diyet tüketmek sağlığınızı desteklemenize ve vücudunuzu ve bağışıklık sisteminizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, kemoterapi gibi kanser tedavileri vücudunuz için son derece zor olabilir, çünkü bazen sadece kanserli dokuyu değil sağlıklı dokuyu da yok ederler.

Vücudun gücünü yeniden inşa etmek için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var.

 “Genel olarak, kanser hastaları yeterli kalori veya protein almıyor”.

Sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak ve vücutta daha fazla enfeksiyonu önlemek için minimum kalori ve protein ihtiyaçlarını karşılamak esastır. Kolon kanseri olan kişilerin fazladan kalori ve protein tüketmesi gerekebilir ve eksiklikleri önlemek için belirli besin maddelerini takviye etmesi gerekebilir. Dahası, araştırmalar, yüksek lifli bir diyet yemenin kolon kanseri olan kişilerde ölüm riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Kolon kanseri olan kişilerin ihtiyaç duydukları enerjiyi aldıklarından emin olmak için daha küçük, daha sık protein açısından zengin öğünler yemeleri önerilir. Mide bulantısı gibi tedaviye bağlı yan etkiler yaşıyorsanız, daha küçük, daha sık öğünler yemek de yardımcı olabilir. Bununla birlikte, özel ihtiyaçlarınız ve sağlık durumunuz için en iyi sonucu veren bir diyet planı bulmak için diyetisyeninizle birlikte çalışmak önemlidir. Herhangi bir mide bulantısına yardımcı olması için oda sıcaklığında veya daha soğuk yiyecek ve içecekleri de seçebilirsiniz. Yemek kokusu olan odalardan kaçınmak ve başkasının sizin için yemek hazırlaması da çok yardımcı olabilir.

Ameliyattan önce ne yenir ne içilir?

Özel bir diyet planı oluşturmanın ilk adımı günlük rutininizi düşünmektir. Normalde her gün ne yersiniz? Ne sıklıkta? Buna dayanarak, sizin için anlamlı olan değişiklikler yapabilirsiniz.

Herkesin mevcut sağlık durumunun, diyet kısıtlamalarının ve yeteneklerinin benzersiz olduğunu hatırlamak önemlidir.

Örneğin, ne kadar iyi çiğneyip yutabildiğinizi, hangi semptomları yaşadığınızı ve olabilecek herhangi bir gıda alerjisi veya intoleransını hesaba katın.

Yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuz ve diyetisyeniniz de bireysel ihtiyaçlarınıza göre bir diyet planı oluşturmak için sizinle çalışabilir.

Mümkünse, haftada bir ila üç kez yemek planlarınıza taze balık eklemeyi deneyin. Balık, kolon kanseriyle savaşan insanlar için gerekli olan protein ve omega-3 yağ asitleriyle doludur.

Meyve ve sebzeler, hayati vitaminler ve antioksidanlar içerdiklerinden tedavi öncesi diyet planınıza mükemmel ilavelerdir. Kabuklu yemişler, çiğ meyveler ve sebzeler de dahil olmak üzere lifli yiyecekler ameliyattan önce önerilmeyebilir.

Ameliyattan önce yememeniz gerekenler

Bağırsaklarınızı dinlendirmeye yardımcı olması için ameliyattan önce yemekten kaçınmanızı önerdiği bazı yüksek lifli gıdalar şunlardır:

Baklagiller

Fındık

işlenmiş etler ve sosisli sandviçler

kahverengi veya yabani pirinç

kepekli tahıllar

çiğ sebzeler

çiğ veya kuru meyveler

Patlamış mısır

Kemoterapi veya radyasyon tedavisinden önce ne yenir ve içilir?

Çoğu kemoterapi veya radyasyon tedavisi, yeme alışkanlıklarınız mide bulantısı veya ishal gibi semptomları artırmadıkça, sağlıklı bir diyette değişiklik yapmanızı gerektirmez.

Beslenme ihtiyaçları kişiden kişiye değişeceğinden, tedaviden önce neler yiyebileceğiniz konusunda doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Doktorunuz, kilonuzu artırmak için yüksek yağlı yiyecekler veya birçok yiyecek yemenizi engelleyen ağız yaralarınız varsa milk shake gibi sağlıklı bir diyetle ilişkili olmayan yiyecekler önerebilir.

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi dahil olmak üzere kanser tedavisi, ateş ve kusma gibi dehidrasyon riskini artıran yan etkilere yol açabilir.

Sağlıklı ve enerjik kalmak için kendinizi vücudunuzu susuz bırakmamak önemlidir. Bazı kişiler için intravenöz (IV) hidrasyon gerektirebilecek durumlar da oluşabilir.

Kolon kanseri tedavisi görürken neler yemeli:

Her hafta birkaç kez et yerine fasulye ve bezelye gibi bitki bazlı yiyecekler yiyin.

Meyve ve sebzeler, hayati vitaminler ve antioksidanlar içerdiklerinden diyet planınıza mükemmel ilavelerdir. Koyu yeşil veya koyu sarı olan turunçgiller ve sebzeler en fazla faydaya sahiptir.

Mide bulantısı gibi yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olmak için üç büyük öğün yerine gün boyunca birkaç saatte bir yüksek proteinli atıştırmalıklar yiyin. Protein, vücudunuzun hücrelerini onarmaya yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizin iyileşmesini sağlar.

Sağlıklı atıştırmalıklar şunları içerir:

Yoğurt

Yumurta

Çorba

Sıcak veya soğuk tahıl

Yağsız etler

Tat değişiklikleri, tedavi sırasında yaygındır ve bu, genellikle hoşunuza giden yiyecekleri tatsız hale getirebilir. Yardım etmek için yiyeceklere baharatlar, otlar ve turşular eklemeyi deneyin. Çok baharatlı veya tuzlu bir şey yapmaktan kaçının.

Smoothie’ler ve meyve suları, iştahınız olmadığında veya çiğnemede sorun yaşadığınızda, susuz kalmamanın ve lif ve protein eklemenin harika bir yoludur.

Tedavinizden önce yudumlamak için bir smoothie tarifini paylaşmak isterim:

Yavaşlatıcı Smoothie

Malzemeler

1/2 su bardağı süt veya tercihe göre süt olmayan süt

1 büyük muz

1/2 su bardağı yulaf ezmesi

1/2 yemek kaşığı pürüzsüz doğal fıstık ezmesi

tarçın serpin

Talimatlar

Pürüzsüz olana kadar malzemeleri karıştırın. Ek protein için 1 ölçek bezelye protein tozu ekleyebilirsiniz.

Bu yavaşlatan smoothie, çözünür lif, protein açısından yüksek ve yağ oranı orta düzeydedir, bu da kalori ve protein sağlarken ishalin yan etkilerini yönetmeye yardımcı olur.

Soğuk yiyeceklerden kaçınmanızı gerektiren kemoterapi alıyorsanız, bu smoothieyi ılık sütle yapın.

Kemoterapi veya radyasyon tedavisinden önce yememeniz gerekenler

Kanser hücrelerinin hızlı büyümesini ve yayılmasını kolaylaştırabilecek maddeler içerdiklerinden, kolon kanseri tedavileriniz sırasında belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.

Bunlar aşağıdakileri içerir:

  • şekerli tatlılar ve şekerlemeler gibi basit şekerlerde yüksek yiyecek ve içecekler
  • yağlı kırmızı et, tereyağı ve işlenmiş atıştırmalıklar gibi doymuş yağlar ve trans yağlar bakımından yüksek gıdalar
  • tütsülenmiş, salamura veya tuzla kurutulmuş yiyecekler
  • yağlı, kızarmış yiyecekler
  • soda dahil gazlı içecekler
  • kafein
  • İshal veya boğaz ağrısı gibi yan etkileri kötüleştirebilecek patlamış mısır veya asitli yiyecekler gibi atıştırmalıklar
  • Tedaviler sırasında alkol ve tütünü de kesmek en iyisidir.

Kolon kanseri tedavisi vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini zayıflatabilir. Gıda zehirlenmesini önlemek için, az pişmiş gıdaları veya meyve ve sebzeler gibi yıkanmamış çiğ gıdaları yemekten kaçının.

Kanser Sonrası İyileşmeye yardımcı olmak için ne yenir ve içilir?

Kanser tedavisi sonrası diyetiniz, kanseri ve kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi diğer kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olmak için iyi beslenmeye odaklanmaya devam etmelidir.

Araştırmalar, meyve, kabuklu yemişler, sebzeler, kepekli tahıllar, tavuk ve balık bakımından yüksek bir diyete sahip olan kolon kanserinden kurtulanların, daha fazla rafine şeker, yağ ve işlenmiş veya kırmızı et yiyenlere göre daha uzun yaşayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, bunun daha sağlıklı bir diyetin yararlarından mı yoksa sağlıklı bir diyetin kolon kanseri üzerindeki etkisinden mi kaynaklandığı kesin değildir.

Yan etkileriniz azaldıysa, normal yiyeceklerinizden bazılarını tolere ettikçe geri eklemeye başlayabilirsiniz. Sağlıklı yağlar, protein ve lif açısından zengin bir diyet tüketmeye devam edin.

Alkol ve tütün kullanımınızı mümkün olduğunca kısıtlamaya devam edin.

Besleyici yemekler ve atıştırmalıklar için birçok tarif bulunmaktadır. İşte onlardan birkaçı:

GG Yoğurt

Yağsız yoğurt ve zencefil içeren kurabiyelerin kombinasyonu, hastaların hafif bir yemek/atıştırmalık tüketmesine yardımcı olabilir, bu da mide bulantısını yönetmeye yardımcı olur, büyük/ağır bir yemek yiyerek onu şiddetlendirmez. Eğer ishal de yaşıyorsanız, daha fazla çözünür lif için üstüne muz ekleyebilirsiniz.

Malzemeler

1 kutu sade yağsız yoğurt

4-6 zencefilli kurabiye

1/2 muz, istenirse dilimlenmiş

Yapılışı

Ezilmiş kurabiye ve dilimlenmiş muz ile en iyi yoğurt ve servis yapın.

Yüksek Proteinli Krep

Bu krepler, GI (sindirim yolu) yolu boyunca hareketi yavaşlatmak için çözünür lifler bakımından yüksektir.

Malzemeler

1 büyük olgun muz, ezilmiş

1 yumurta

1/4 su bardağı bitkisel süt

1/2 su bardağı öğütülmüş yulaf veya hızlı pişirilmiş yulaf

Yapılışı

Malzemeleri karıştırın ve çok kıvamlıysa daha fazla süt ekleyin. Bir büyük veya üç küçük krep yapar.

Melis Durası

10 Aralık 1989’da, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Hem annesi hem babası makine mühendisi olan İlknur Melis Durası birincilikle mezun olduğu Burak Bora Anadolu Lisesinden sonra Sabancı Üniversitesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği okuyarak bölümünü derece ile bitirmiştir. Mezun olmadan önce alanında bir de akademik makale yayınlamış olan Durası; doktorasını yine Sabancı Üniversitesinde tamamlamıştır. 2017 yılında Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünün ilk lisans mezunlarındandır.[1]. MDnutriacademy projesi kurucu ve girişimcisi olarak diyabet, obezite, nörolojik hastalıklar, kanser gibi kompleks, yani birden fazla faktöre bağlı olarak gelişen hastalıkların mekanizmalarını moleküler düzeyde ortaya çıkarmak için biyoinformatiksel yöntemlerden faydalanarak multidispliner yaklaşımlar geliştirmek üzerine akademik çalışmalarını da devam ettirmektedir. Dört dil bilmektedir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top