Kontrol edilmezse aşıda başa dönülebilir

Kontrol edilmezse aşıda başa dönülebilir
Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Prof. Dr. Helge Braun, aşılamaya paralel olarak son günlerde artan yeni vaka sayılarına ve böyle devam etmesi halinde aşıya dayanıklı yeni koronavirüs varyantlarının ortaya çıkabileceği...

Almanya Başbakanlık Dairesi Başkanı Prof. Dr. Helge Braun, aşılamaya paralel olarak son günlerde artan yeni vaka sayılarına ve böyle devam etmesi halinde aşıya dayanıklı yeni koronavirüs varyantlarının ortaya çıkabileceği tehlikesine işaret etti.
Braun, “Eğer vaka sayısı hızla artarsa gelecek virüs mutasyonunun aşıya dayanıklı olma riski de artıyor. O zaman yeni aşılara ihtiyaç duyacağız ve tekrar aşılama yapmak zorunda kalacağız. Salgının en tehlikeli fazındayız” dedi. Braun, artan tehlikeye karşı dikkatli olma çağrısında bulunarak, “Kısıtlamaları birkaç hafta önce kaldırarak normal bir yaz geçirme fırsatını tehlikeye atmamalıyız” diye konuştu. Almanya’da son rakamlara göre, 24 saatte kaydedilen yeni vaka sayısı 17 bin 176. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 90.
Türkiye’de de vaka sayıları 30 binlere yaklaşırken, Almanya’dan gelen açıklama endişeleri artırıyor. Türkiye’de böyle bir tehlikenin olup olmadığını uzmanlar Gazete Pencere’ye değerlendirdi.
“BULAŞ NE KADAR ARTARSA RİSK O KADAR ARTAR”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün bulaşırken mutasyona uğradığını hatırlatarak “Ne kadar çok kişiye bulaşırsa risk o kadar artar” dedi. Türkiye’de salgına ilişkin süreci de değerlendiren Ceyhan, “İlleri boyayarak salgınla mücadele olacak iş değil. Seyahat serbestliği olduğu sürece lokal müdahaleler boşa gider. Tedbir alınmıyor, okullar açılıyor, aynı zamanda mutant virüs bulaşıyor, bir taraftan da aşı yapamıyorsunuz. Bütün bunları bir araya koyunca vakaların azalma şansı yok” diye konuştu.
“İHTİMAL HER ZAMAN VAR”
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül de “Vakalar bu hızla artarsa mutasyon olma ihtimali artar. Mutasyonlar için her zaman aşıların etkisiz olma ihtimali var” ifadelerini kullandı.
“AŞININ VARYANTLARA KARŞI ETKİSİ BİLİNMELİ”
Türk Tabipleri Birliği Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi Prof. Kayıhan Pala ise “Türkiye’de benzer bir durumun varlığının bilinmesi için kullandığımız aşının karşı karşıya kaldığımız virüslere etkisini bilmeliyiz. Türkiye’de henüz kullanılan aşının varyantlara ilişkin bilimsel çalışması yok. Brezilya’da son bir haftaya bakıldığında çok fazla ölüm var. Brezilya’da bir süre önce aşılama başladığı halde ölüm ve hasta sayısındaki ciddi artış düşündürücü” dedi.

28 günlük tam kapanmaya ihtiyaç var

Prof. Kayıhan Pala, Türkiye’nin Covid-19 salgınında birinci dalgayı bugüne kadar atlatamadığını belirterek, vaka artışlarına karşı 28 günlük tam kapanma gerektiğini söyledi.
Sözcü’den İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Pala, “Yarından itibaren tam kapanmaya ihtiyaç var. Ölümlerdeki artış sürecek gibi görünüyor. Önerimiz, 28 gün tam kapanma. Önce ekonomik ve sosyal koşulları sağlamamız gerekir. Ardından fırın ve hastaneler dışındaki iş yerleri kapanmalı. Asıl kritik olan, 28 gün sonra nasıl yeniden açılma kararı vereceğimizdir. Her yer aynı anda açılırsa 28 gün boşa gider. Kademeli açılmalıyız. Temel perspektif, küçük iş yerlerinin önce açılması, büyüklerin geriye bırakılmasıdır” diye konuştu. Pala, birinci dalganın üçüncü pikinin yaşandığını sözlerine ekledi.