‘Kontrollü Sosyal Hayat’

‘Kontrollü Sosyal Hayat’
Koronavirüs Bilim Kurulu’nun video konferans yöntemiyle toplanmasının ardından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca basın açıklaması yaptı. “Türkiyemiz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır” açıklamasında...

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun video konferans yöntemiyle toplanmasının ardından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca basın açıklaması yaptı. “Türkiyemiz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır” açıklamasında bulunan Bakan Koca, “Bazı kısıtları esnettiğimiz yeni döneme isim vermeyi yararlı buluyoruz. İsim bize mücadelemiz için bir fikir verecektir. Bu isim kontrollü sosyal hayattır” diye konuştu.
İlk kez iyileşen hasta sayısının mevcut koronavirüs hasta sayısını aştığını söyleyen Koca, “Sağlık ordumuz adına size şunu söylemekten gurur duyuyorum; Türkiyemiz koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemi tamamlamıştır. Dünyada salgının hızı kesilebilmiş değil. Türkiye’de ise vaka sayısı 4 hafta içinde en üst düzeye ulaştı ve inişe geçti” dedi.
‘Yaşam alanı genişliyor’
Bakan Koca, “Bugüne kadar tedbirlere sıkı şekilde uymasaydık, bulunduğumuz noktaya gelmemiz söz konusu olamazdı. Mücadelenin ikinci dönemindeyiz diyemezdik. Şimdi yaşama alanımız genişliyor, aynı tedbirleri daha geniş alanda uygulamaya geçiriyoruz” dedi. Ancak Koca, kontrol kaybedilirse salgında ikinci dalgalanmanın yaşanabileceği uyarısında bulundu. Koca ikinci dönemin “normale dönüş” değil, “yeni hayatın normallerini oluşturma” dönemi olduğunu vurguladı.
TİCARET BAKANLIĞI AÇIKLAYACAK
Bakan Koca, kamuoyunda ciddi bir şikayet konusu haline gelen ve insanlara ulaştırılma yöntemi sürekli değişen maske konusundaki soruyu da yanıtladı.Şu ana kadar 39 milyon kişiye 160 milyon ücretsiz maske ulaştığını belirten Koca, önümüzdeki dönemin maskeye daha fazla ihtiyaç duyulan bir dönem olduğunu bu sebeple taban fiyatı belli olmak kaydıyla maske satışına izin verileceğini söyledi. Detayları ise Ticaret Bakanlığı’nın bu hafta içerisinde açıklayacağını belirtti.
rehber dağıtılacak
Faaliyete başlayacak meslek gruplarına özel olarak rehber açıklanacağını söyleyen Koca, “İşletmelerin uyması gereken kuralları belirten rehberler hazırlanacak. Bunlara uyulması zorunlu olacak” dedi.
federasyonun kArarı
Koca, futbol maçlarının haziran ayında oynanması ile ilgili Futbol Federasyonu kararını ise, “ Bakanlık olarak asla öneri ve katkıda bulunmak istemediğimizi ifade etmiştim. Federasyon bu kararı özgür iradesiyle almıştır, bundan sonraki sorumluluk da federasyonundur” dedi.
TÜİK’LE TARAMA ÇALIŞMASI
Bakan Koca, toplu taramalarla ilgili TÜİK’le birlikte Türkiye genelinde salgının derecesini, taşıyıcılığını ve hastalık durumunu görebilecekleri bir çalışma hazırladıklarını söyledi. Tedbirlerin şekillenmesi anlamında yol gösterici olacak bir çalışma olduğunu söyleyen Koca, taramanın 150 bin kişiye ve Türkiye genelinde yapılacağını söyledi.
YKS VE LGS yorumu
Koca, “Üniversitelerle ilgili YKS ve LGS kararı hükümetimizin bir kararıdır. Bu alınan karar da zaten sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıkladı. Bundan sonraki süreçte imtihanların nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili Bilim Kurulu’na gelmiş olacak, biz de görüşümüzü bildireceğiz” dedi.